Dieptepunten wielerseizoen 2012 – Het jaar van Andy Schleck Dieptepunten wielerseizoen 2012 – Het jaar van Andy Schleck

Met een welverdiende vakantie en de bijbehorende Amstel Curaçao Race hebben de renners een roerig wielerseizoen definitief afgesloten. Voor Cycling Story de hoogste tijd om de komende weken terug te blikken op de hoogte- en dieptepunten in het wielerjaar 2012.

» Door Tim van Dijk

Andy Schleck in betere tijden. (Foto: © Tim van Hengel/Cyclingstory.nl)

Renners kunnen wel eens een minder succesvol jaar beleven, maar Andy Schleck spande het afgelopen jaar toch echt de kroon. Zelden zal een renner van zijn kaliber een heel seizoen lang zo slecht hebben gereden. Een overzicht.

Voorjaar
De jongste Schleck begint zijn jaar op het warme Mallorca, waar hij de Trofeo Palma rijdt. Hij eindigt daar anoniem als 96e. De Luxemburger trekt vervolgens verder naar de woestijn van Oman om daar ritme op te doen. Een goede eindklassering is duidelijk van ondergeschikt belang. In het eindklassement vinden we de Tourwinnaar van 2010 (nadat Alberto Contador door dopinggebruik uit de uitslag werd geschrapt) terug op plaats 32, op 4’59” van Peter Velits. In Parijs-Nice wil hij wel goed presteren, maar ziekte gooit roet in het eten. Vanwege maagproblemen en koorts besluit Schleck in overleg met de ploegleiding niet meer van start te gaan in de derde etappe. Een eerste tegenvaller.

Heuvelklassiekers
Het eerste hoofddoel van het jaar is Luik-Bastenaken-Luik. In 2009 was hij in deze Waalse klassieker de beste en in 2011 werd hij nog derde. Bovendien is het parcours hem op het lijf geschreven. Maar de aanloop daarnaartoe verloopt verre van vlekkeloos. Net als in Parijs-Nice verlaat hij ook de Ronde van Catalonië met ziekte. In de Omloop van de Sarthe, een vijfdaagse rittenkoers in Frankrijk, is er met een 22e plaats beterschap op komst. In onze Amstel Gold Race (91e) en de Waalse Pijl (81e) stelt hij echter toch flink teleur. Desondanks hoopt de jongere broer van Fränk er in de finale van La Doyenne te staan. Een tevergeefse hoop, zo blijkt. Andy komt geen moment in het stuk voor en komt pas op 5’39” als vijftigste over de finish in Ans. Achter Bert de Waele en voor Hubert Dupont.

Aanloop naar de Tour
De aanloop naar de Tour verloopt al niet veel beter. Eerst is er het duidelijke statement van ploegmanager Johan Bruyneel, die voor de Dauphiné laat weten dat enkel Fabian Cancellara zeker is van een Tour-selectie. Deze uitspraak van de nu in verband met de zaak-Armstrong in opspraak geraakte Bruyneel zit vooral Andy Schleck niet lekker. Die reageert fel: ”Zelf zou ik als manager de problemen met mijn renners niet proberen op te lossen via de pers.” Het moge duidelijk zijn dat de samenwerking tussen beide heren verre van soepel verloopt.

In het Critérium du Dauphiné moet de kopman van RadioShack-Nissan-Trek zich klaarstomen voor de Tour de France. Ook hier loopt het gewenste scenario in de soep. Al in rit twee wordt duidelijk dat het vormpeil van Schleck zorgwekkend laag is. Met slechts nog enkele weken tot het belangrijkste wielerevenement van het jaar verliest hij in een heuvelrit al ruim drie minuten op mannen als Cadel Evans en Bradley Wiggins. De 53 kilometer lange tijdrit verloopt helemaal desastreus. De klimmer pur sang komt ten val, maar het uiteindelijke verlies op winnaar Bradley Wiggins (10’47”) is enorm. De opgelopen blessures aan arm, ribben en achterwerk noodzaken hem om twee dagen later na 63 kilometer koers in de remmen te knijpen. Er rijzen twijfels rond zijn deelname aan de Ronde van Frankrijk. Twijfels die op 14 juni definitief worden weggenomen. Schleck heeft bij de ongelukkige val zijn heiligbeen gebroken. Er kan hiermee een streep door deelname aan La Grande Boucle. ”Dit is de grootste teleurstelling uit m’n carrière,” aldus de toch zo getalenteerde renner.

Het najaar
Men hoopt hem nog klaar te stomen voor de Vuelta, maar dat blijkt onhaalbaar. Vervolgens wordt zijn rentree keer op keer uitgesteld. USA Pro Cycling Challenge, GP de Fourmies, de World Tour-koersen in Canada. Uiteindelijk vindt zijn rentree na vier maanden afwezigheid plaats in de Memorial Vandenbroucke. Met nog 63 kilometer te gaan stapt hij af. In de Ronde van Peking laat hij ook slechts vier dagen zijn gezicht zijn. Na een 128e, 137e, 132e en 137e plaats, houdt Schleck het voor gezien. Een passende afsluiter van het voor hem zo teleurstellende wielerseizoen.

Jaar van de revanche
Ziekte, blessures, de positieve dopingtest van broer Fränk en de slechte relatie met Johan Bruyneel. Zaken die bij hebben gedragen aan de slechte prestaties in 2012. Maar toch zou Andy Schleck eens goed in de spiegel moeten kijken. De bovengenoemde randzaken mogen geen excuus zijn om slechts 29 koersdagen deel van het peloton uit te maken. Een 22e plaats als beste resultaat is daarnaast voor een grootverdiener van zijn status onacceptabel. Aan zijn mentaliteit/hardheid moet zeker gewerkt worden. Hierin is er een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe manager bij de ploeg, Luca Guercilena, en vertrouwenspersoon Kim Andersen. Andy Schleck gaat er in 2013 weer staan. Het zou me bovendien niets verbazen als hij tijdens de 100e Tour de France meedoet voor de eindzege. 2013, het comebackjaar van Andy Schleck.