Het  wielerseizoen is inmiddels ten einde. Cycling Story brengt enkele hoogte- en dieptepunten van dit seizoen in beeld. In dit artikel besteden we aandacht aan de teleurstellende Tour de France van de Rabobank-ploeg. Vooraf schatte veel mensen en ook kenners de kansen voor Rabobank hoog in, maar achteraf was er commentaar en vooral veel teleurstelling.

Met de talenten Steven Kruijswijk (vorig seizoen een uitstekende Giro), Bauke Mollema (vorig seizoen een meer dan goede Vuelta) en Robert Gesink als kopman belooft de Tour de France van 2012 een mooie te worden voor de Rabo’s. Op Robert Gesink was nog wat kritiek te horen, na de tegenvallende Tour van de voorgaande jaren, maar in combinatie met Kruiswijk en Mollema is iedereen het er over eens dat ze absoluut tot de outsiders behoren.

De Tour ging voor de Rabo’s ook goed van start. In de eerste etappe eindigen Mollema (vijfde) en Gesink (zevende) in de top 10 en bezet Mollema een twaalfde plek in het algemeen klassement. In de derde etappe eindigt Mollema keurig op de negende plek en stijgt een plekje in het algemeen klassement. Maar in die etappe krijgt de ploeg ook de eerste tegenslag te verwerken. Maarten Tjallingii moet de tour verlaten met een gebroken heup.

Dan volgt de beruchte zesde etappe met die massale valpartij. Net als in voorgaande jaren zitten veel renners in de hoek waar de klappen vallen en de ploeg komt massaal op achterstand binnen. Mollema zakt van de elfde plek, naar de dertigste positie in het algemeen klassement. Hij blijft daarmee wel de best geklasseerde Nederlander. De valpartij lijkt, met uitzondering voor Laurens ten Dam, al direct de genadeklap voor de ploeg. In de etappe de dag erna worden de klimmers voor het eerst serieus getest, maar het trio Mollema, Kruijswijk, Gesink is de valpartij nog niet te boven en moeten verstek laten gaan. Mollema eindigt als beste Nederlander op de 29e plek met een achterstand van ruim twee minuten. In de achtste etappe valt Kruijswijk aan, maar kan hij niet voorkomen dat hij uiteindelijk toch wat achterstand oploopt. Een lichtpuntje voor de ploeg is het goede optreden van Ten Dam.

Laurens ten Dam was in deze Tour de France de beste Nederlander op een 28e plaats. (foto: © Hinderikus Hoving/cyclingstory.nl)

De tiende etappe voert door de Alpen. Van het trio zien we eigenlijk de hele dag niks. Maar Ten Dam weet zich opnieuw te onderscheiden. Hij komt weer behoorlijk mee en eindigt op een vijfentwintigste plek. Bijna was er ook het dagsucces, maar Luis Leon Sanchez moet in de slotfase toch verstek laten gaan. Desondanks eindigt hij die dag als vierde. De elfde etappe was één van de hoogtepunten in deze Tour, hoewel het vernederend was om te zien hoe Chris Froome zich moest inhouden. Ook voor Ten Dam was het een uitstekende dag met een twintigste plek. Echter moeten Mollema en Renshaw opgeven, waardoor de Rabobank dan al drie renners kwijt is. Als in de twaalfde etappe ook Gesink wegvalt, is de Tour voor Rabobank definitief voorbij.

Kruijswijk en Ten Dam eindigen allebei nog een keer op de tiende plek in de veertiende en zestiende etappe. Die veertiende etappe wordt overigens gewonnen door ploeggenoot Luis Leon Sanchez, die ook derde wordt in de laatste tijdrit. Hij is één van de lichtpunten in de laatste week, maar de ploeg kijkt uiteindelijk terug op een zeer teleurstellende Tour de France. Laurens ten Dam eindigt uiteindelijk wel als beste Nederlander, op de achtentwintigste plek. Maar zijn achterstand bedraagt meer dan een uur. Steven Kruijswijk eindigt op de derde plek in het jongerenklassement, maar ook zijn achterstand is meer dan een uur. Luis Leon Sanchez was uiteindelijk de enige die de Nederlandse ploeg een overwinning kon schenken.