Het enerverende wielerseizoen is inmiddels ten einde. Cycling Story brengt enkele hoogte- en dieptepunten van dit seizoen in beeld. In dit artikel besteden we aandacht aan de verschrikkelijke val van Wout Poels in de zesde etappe van de Tour de France. Hij liep daarbij drie gebroken ribben, een scheur in de nier, een scheur in de milt en gekneusde longen op.

Wout Poels na zijn valpartij in de zesde etappe van de Tour de France (foto: ANP)

Wout Poels stond, zeker na het uitstekende seizoen dat hij vorig jaar had, bekend als één van de grootste opkomende renners van ons land. In de Vuelta van 2011 finishte hij nog als tweede op de zo gevreesde Angliru, achter de uiteindelijke winnaar José Cobo. In de laatste week verloor hij nog wat tijd, maar eindigde toch knap als zeventiende in het algemeen klassement. In de Tour de France van dat jaar moest hij echter door ziekte al vroegtijdig opgeven.

In de voorgaande seizoenen had Poels zich in de bergen ook al bewezen en onder andere ook laten zien dat hij heel behoorlijk kon tijdrijden. Dit seizoen reed Poels ook weer sterk. Hij eindigde als achtste in Tirreno-Adriatico en won het jongerenklassement. Hij hoopte zijn goede lijn door te zetten in de Tour.  

Poels begint de Tour goed. Vanaf het begin vestigt hij zich in de top van het jongerenklassement op slechts veertien seconden van Tejay van Garderen, de uiteindelijke winnaar van het jongerenklassement. Maar in de zesde etappe slaat op 25 kilometer van de finish het noodlot toe.

Een enorme valpartij die meer dan de helft van het peloton treft. Deze valpartij zou de boeken in gaan als één van de zwaarste valpartijen die de Tour ooit gekend heeft. Wout Poels is ook betrokken bij deze massale valpartij en raakt daarbij ernstig geblesseerd. Hij breekt drie ribben, scheurt zijn nier en milt en loopt een gekneusde long op. Poels toont zich strijdlustig en stapt nog een keer op zijn fiets. Maar naar tien kilometer moet hij de strijd toch staken en wordt per ambulance afgevoerd. Zo eindigt zijn Tour, net als vorig jaar, voortijdig.