Met een welverdiende vakantie en de bijbehorende Amstel Curaçao Race hebben de renners een roerig wielerseizoen definitief afgesloten. Voor Cycling Story de hoogste tijd om de komende weken terug te blikken op de hoogte- en dieptepunten in het wielerjaar 2012.

» Door Tim van Dijk

Dit voorjaar zagen we een herboren Tom Boonen. De Vlaamse publiekslieveling won achtereenvolgens de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en voor het eerst sinds 2006 de Ronde van Vlaanderen. Het absolute hoogtepunt zou echter pas een week later op de kasseien van Parijs-Roubaix volgen.

De kopgroep krijgt zoals wel vaker de eer om met een voorsprong het befaamde Bos van Wallers door te dokkeren. Op twee minuten achterstand zet Tom Boonen zich op kop van het peloton en test voor de eerste keer zijn benen. En Tommeke voelt dat het goed zit.

Voor zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step het sein om de koers in handen te nemen. Eerst wordt een groep met gevaarlijke mannen als Juan Antonio Flecha (Sky ProCycling) en Alessandro Ballan (BMC Racing Team) door Gert Steegmans tot de orde geroepen om vervolgens ook de laatste vluchters in de kraag te vatten. De show kan beginnen.

De lekke band van belangrijkste luitenant Sylvain Chavanel stond niet in het script, maar de voorstelling komt hiermee niet in gevaar. Na de strook van Orchies ontstaat er een kopgroep van zes man: Boonen, Ballan, Flecha, Pozzato, Turgot en Niki Terpstra. Regisseur Boonen is echter nog niet helemaal tevreden.

Hierdoor besluit de Bom van Balen, met ploegmaat Terpstra in het wiel, het tempo in deze groep wat op te voeren. Zijn voormalige ‘shadow’ Filippo Pozzato is zo vriendelijk om een gat te laten en de tandem is vertrokken. Dit is na exact 200 kilometer koers. Er staan er dan nog 56,5 kilometer op de teller.

Op de stenen van Auchy-lez-Orchies à Bersée gebeurt het onvermijdelijke. Terpstra moet zijn kopman laten gaan. Meter voor meter rijdt Boonen bij hem weg. De Belg blijft onverstoorbaar doordenderen. Op weg naar dat ene doel: de vierde zege in Parijs-Roubaix, een evenaring van het record dat in handen is van Roger de Vlaeminck.

Tot het zover is, moet hij nog wel 53 kilometer in zijn eentje afleggen. De mannen van Sky proberen met vier man het gat te dichten, maar ze komen niet dichterbij. Integendeel. De voorsprong loopt zienderogen op. 30”, 45”, 1’00”, 1’30”. Wanneer Boonen als een ware gladiator de wielerbaan van Roubaix oprijdt, bedraagt het verschil al bijna twee minuten.

Met geen concurrent in de buurt geniet Tom Boonen zichtbaar van zijn ereronde. Een mooie afsluiter van een schitterend huzarenstukje. Tom, bedankt voor de heroïek op deze zondagmiddag. Een absoluut hoogtepunt in dit afgelopen wielerseizoen.

Bekijk hier het volledige jaaroverzicht van Cycling Story.