Joost Posthuma stopt met wielrennen Joost Posthuma stopt met wielrennen

Joost Posthuma zet een punt achter zijn actieve loopbaan als profwielrenner. Afgelopen seizoen kwam hij uit voor RadioShack-Nissan-Trek, maar bij de Amerikanen is in 2013 geen plek meer voor Posthuma en ook de andere ploegen stonden niet in de rij. “Er wordt tegenwoordig eerst gekeken naar de behaalde punten.”

Daar wringt ook meteen de wielerschoen: Posthuma (31 jaar) heeft veel ervaring en won in het verleden onder meer een rit in Parijs-Nice (2005) en in 2008 de eindklassementen in de Driedaagse De Panne en de Ronde van Luxemburg, maar de prestaties bleven in de laatste jaren uit. “Ik moet ook eerlijk zijn, als je uitslagen rijdt, heb je wat te zeggen, maar die waren er niet.”

Joost Posthuma (foto: © Hinderikus Hoving/cyclingstory.nl)

En als de prestaties uitblijven, komen er ook geen World Tour-punten op het cv van Posthuma. Aan de hand van de World Tour-punten in een ploeg bepaalt de UCI of een ploeg een licentie krijgt toegekend en dus is de ploegen er tegenwoordig alles aangelegen renners met veel punten binnen te hengelen. Op die manier kwam de Iraniër Mehdi Sohrabi bijvoorbeeld aan een contract bij Lotto-Belisol. “Ik merk dat toch heel duidelijk; er wordt tegenwoordig eerst gekeken naar de behaalde punten en dan pas naar de renner”, laat Posthuma optekenen op zijn website.

Joost Posthuma, die in zijn loopbaan uitkwam voor Rabobank (2004-’10) en Leopard-Trek/RadioShack-Nissan-Trek (2011-’12), ontkent dat er een verband bestaat tussen zijn afscheid en het rumoer rond Lance Armstrong en ploegleider Johan Bruyneel (tot voor kort actief bij Posthuma’s ploeg). “Nee, de beslissing om te stoppen heb ik een paar weken geleden al genomen en toevallig loopt dit nu parallel aan elkaar.”

Zijn fiets bleef de afgelopen tijd steeds vaker in de schuur. “En ik moet eerlijk zeggen, het kriebelt nu meer om te gaan hardlopen.” De lange Posthuma komt uit de atletiek en is ooit min of meer per ongeluk in het wielrennen terechtgekomen. Intussen heeft hij zich al ingeschreven voor de halve marathon in Enschede. “Voor alles is een reden, denk ik. Dit zal ook weer nieuwe vensters openen…”

Lees het hele interview met Joost Posthuma op zijn website.