Hoogtepunten wielerseizoen 2012 – Lieuwe Westra in Parijs-Nice Hoogtepunten wielerseizoen 2012 – Lieuwe Westra in Parijs-Nice

‘Ut beest’ noemen ze hem. Lieuwe Westra, wielrenner van Vacansoleil-DCM, is 29 jaar oud als hij in Dampierre-en-Yvelines aan de start verschijnt voor een tijdrit over 9,4 kilometer naar het net zo zangerige Saint-Rémy-lès-Chevreuse. Zeven dagen later is hij tweede in het eindklassement van Parijs-Nice.

» Door Tim van Hengel
» Rotterdam

Westra is sympathiek en open als je hem spreekt. Vlak voor de Tour de France kreeg ik de kans daartoe, tijdens een persbijeenkomst van zijn ploeg. Aan niets merk je dat er een geschiedenis aan drank, dames en gabberfeesten achter hem schuil gaat. Anno 2012 is hij wielrenner, en een verdraaid rappe ook.

Tot de favorieten behoorde Lieuwe niet bij de aanvang van Parijs-Nice 2012. Op papier waren dat namelijk Alejandro Valverde, op dat moment de kersverse winnaar van de Ruta del Sol, Richie Porte, laureaat in de Ronde van Algarve en Bradley Wiggins, van wie al voorzichtig verwacht werd dat hij een rol zou gaan spelen in het algemeen klassement van de Tour de France. Westra’s beste prestatie tot dan toe was een vijftiende plek in de door Samuel Dumoulin gewonnen GP de Marseillaise.

Het koersverloop
In de eerste etappe, een tijdrit over 9,4 kilometer, eindigde Westra als 19e op 21″ van zijn winnende ploeggenoot Gustav Erik Larsson. Niet slecht, want zijn specialiteit zijn de lange tijdritten. In de tweede rit werd Westra 16e in dezelfde tijd als winnaar Tom Boonen en klom hij op naar de 8e plaats in het klassement, waarin hij 22″ moest toegeven op Wiggins.

De rit naar het Meer van Vassivière kende een aankomst bovenop een klim van de derde categorie. Westra werd er 10e en schoof weer een plekje op. Nadat hij in Rodez als 3e over de finish kwam, volgde de échte klapper in rit 5. Opeens stond hij daar als winnaar in Mende: Lieuwe Westra, 29 jaren jong, Fries, de sterkste in een zware bergetappe met drie cols van de eerste categorie. Hij was in één keer 2e in het algemeen klassement op zes tikken van leider Bradley Wiggins.

In de zesde rit (Luis Léon Sanchez) en de, door Thomas de Gendt imposant gewonnen, zevende in de straten van Nice reed Westra in de buik van het peloton over de finish. Geen gekke dingen doen was het devies: als hij de hoofdprijs wil pakken, dan moet dat in de slotetappe gebeuren: een klimtijdrit op de Col d’Èze (9,6 km).

De ontknoping
Westra begon snel aan zijn tijdrit en pakte een paar seconden voorsprong op Wiggins. Hij had er zes nodig en reed voor wat hij waard was. Hij verpulverde bij binnenkomst de tijd van Jean-Christophe Peraud, tot dan toe de snelste, met 31 seconden. Toch dook Wiggins nog onder de tijd van de Fries en voegde nog twee tellen aan zijn voorsprong toe bij de zes die hij er al had.

Lieuwe Westra heeft in die week Parijs-Nice fantastische prestaties neergezet en verraste daarmee vriend en vijand. Wat mij betreft is dit de sterkste prestatie van dit seizoen van een Nederlander in een World Tour-wedstrijd.

De koers in tweets

  • Laurens Alblas

    6 november 2012 #1 Author

    Haha, geweldig dat interview in het Fries!