Tour de France 2013 – Parcours Tour de France 2013 – Parcours

De route van de honderdste Ronde van Frankrijk is officieel gepresenteerd. De Tour de France 2013 start op zaterdag 29 juni in Porto-Vecchio (Corsica) en eindigt zondagavond 21 juli (aankomst rond 21.30 uur) traditioneel op de Champs-Élysées te Parijs. Op weg naar de hoofdstad krijgen de renners onder andere drie tijdritten en vijf aankomsten bergop voorgeschoteld. Ook klassiekers als L’Alpe d’Huez en de Mont Ventoux maken deel uit van deze jubileumeditie.

Het zwaartepunt in deze Tour ligt overduidelijk in de Alpen. Waar de Pyreneeën met Ax-3-Domaines (etappe 8) één aankomst bergop kennen, tellen de Alpen er drie. Het peloton doet achtereenvolgens de Mont-Ventoux (etappe 15), L’Alpe d’Huez (etappe 18) en Semnoz (etappe 20) aan. In rit 18 wordt de ‘Nederlandse berg’ zelfs tweemaal beklommen.

Waar het aantal aankomsten bergop in vergelijking met vorig jaar zijn toegenomen, neemt het aantal kilometers tegen de klok af. In 2013 zullen er 90 tijdritkilometers, verdeeld over drie dagen, op het programma staan. Het begint op dag vier met een ploegentijdrit van 25 kilometer van en naar Nice. Later volgen nog individuele beproevingen van respectievelijk 33 (etappe 11) en 32 (rit 17) kilometer.

De zware slotweek wordt in stijl afgesloten als de renners ’s avonds in Parijs arriveren.