Dossier Lance Armstrong – Armstrong raakt zeven Tourzeges kwijt Dossier Lance Armstrong – Armstrong raakt zeven Tourzeges kwijt

De UCI erkent de conclusies van het USADA-rapport en neemt Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges af. Dat maakte UCI-voorzitter Pat McQuaid zojuist bekend op een speciaal belegde persconferentie. ”In het wielrennen is er geen plaats meer voor Lance Armstrong,” aldus McQuaid.

Het feit dat Lance Armstrong ook door de UCI uit de uitslagen zal worden geschrapt, was de belangrijkste conclusie van de persconferentie. Aanstaande vrijdag zal de Internationale Wielerunie in een vergadering besluiten wie nu als winnaars van de Tour de France (1999-2005) worden erkend. Volgens McQuaid is er ook de mogelijkheid dat er geen nieuwe winnaars op de erelijst van de Ronde van Frankrijk komen.

Ondanks dit grootschalige schandaal ziet McQuaid toch een positieve toekomst voor het wielrennen: “Dit is niet de eerste keer dat het wielrennen op een keerpunt komt of opnieuw moet beginnen en een pijnlijke confrontatie met zijn geschiedenis moet aangaan. Het zal dat met vernieuwde kracht doen en iedereen mag er zeker van zijn dat er een weg voorwaarts is.”

Deze nieuwe weg wordt ingeslagen met Pat McQuaid als voorzitter van de UCI. De Ier liet namelijk weten dat hij niet aftreedt als hoogste baas van de Internationale Wielerunie.