De volledige persconferentie van financieel directeur Bruggink De volledige persconferentie van financieel directeur Bruggink

Lees hier de persconferentie van financieel directeur Bert Bruggink van Rabobank over het stoppen van de bank met de sponsoring van de wielerploegen.

Bruggink: “Vanmorgen heeft de Rabobank via een persbericht bekend gemaakt dat het per 31 december aanstaande zal stoppen met de sponsoring van de professionele wielerploegen. Rabobank blijft als sponsor verbonden aan de amateursport, waaronder de jeugdopleidingen en het veldrijden.

Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is dit een onvermijdelijke beslissing geweest. We zijn zeventien jaar lang in het wielrennen actief geweest, vol overtuiging, en met, waar wij menen, een goed verhaal. Want wielrennen, dat past bij de Rabobank.

Het past bij onze klanten, honderdduizenden mensen zijn actief of niet-actief sponsor van het wielrennen en beleven plezier aan de wielersport. En ze genieten van de wielerevenementen, of het nou gaat om de dikkebandenraces, de rondjes-rond-de-kerk of de grote wielerrondes als de Tour de France of de rondes in Californië en Australië.

Ik ben zelf ook één van die liefhebbers. Het zijn de evenementen die mensen binden en energie geven en daar zijn we dan al zeventien jaar lang mee bezig en dat sponsorcontract is in de afgelopen jaren uitgebreid tot een volwaardig pakket, met een heren- én damesprofploeg, met mountainbikers, met veldrijders en met een amateurploeg.

Vorige week verscheen het rapport van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit USADA. De conclusies daarvan zijn bij u, naar ik veronderstel, bij u bekend. Het rapport is ronduit schokkend en heeft heel veel losgemaakt. We zijn geschokt door de vele details waar het rapport mee komt, een wijde verbreide praktijk in allerlei geledingen van de wielersport, en door vele verklaringen onder ede afgegeven door direct betrokkenen. En voor ons maakt dit onderzoeksrapport van USADA de spreekwoordelijke maat meer dan vol. Het is genoeg.

We zijn niet meer overtuigd dat de internationale wielerwereld in staat is om eigenstandig te komen tot een schone en eerlijke sport. We hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn te goede zal keren. En ons besluit staat dan ook vast.

We trekken ons terug uit de professionele wielersport, dit is buitengewoon pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral ook voor de liefhebbers van de sport en de sporters die zeker ook geen blaam treft. Het is bittere realiteit.

De profploegen onder de naam Rabobank zullen ophouden te bestaan. We blijven verbonden aan de wielersport, maar niet meer op het niveau van de profploegen. We blijven streven naar de ontwikkeling van het Nederlands wielertalent op een eerlijke en schone wijze. En de Rabobank zal dan ook aan alle contractuele verplichtingen die ze heeft jegens de diverse ploegen nakomen. De details daarvan worden momenteel uitgewerkt.

We zullen alles in het werk stellen om de renners mogelijk te maken in het komende jaar te blijven rijden. Er komt een aparte stichting die volledig zelfstandig gaat functioneren en, naar we veronderstellen, de protourlicentie die ze heeft, zal kunnen behouden. En in deze stichting zullen de heren van de profploeg worden ondergebracht en mogelijkerwijs ook de damesprofploeg. Ook naar het offroad-team zullen we onze verplichtingen nakomen. Echter, deze ploegen zullen niet langer de naam Rabobank dragen.

Naar aanleiding van de verschillende reacties op ons besluit hedenochtend, wil ik benadrukken dat onze sympathie richting Marianne Vos en haar teamgenoten onverminderd groot is. We zullen er ook alles aan doen om haar Olympische ambities voor het jaar 2016 te blijven ondersteunen.

Ook onze steun aan de breedtesport zal blijven bestaan. Ons contract met de KNWU loopt tot en met het jaar 2016 en in dit contract hadden we al de focus aangebracht op talentontwikkeling en steun voor het veldrijden en de breedtesportondersteuning. We voeren momenteel besprekingen met als doel de continentale ploeg in combinatie met de crossploeg onder te brengen bij de KNWU.

Dames en heren, ik herhaal waarmee ik ben begonnen: het is doodzonde, maar voor ons is het een onvermijdelijk besluit.”