Dossier Lance Armstrong – Een overzicht Dossier Lance Armstrong – Een overzicht

Dossier Lance Armstrong – Een overzicht

Achtergronden Laatst bijgewerkt 6 januari 2013 1:53 Redactie

De geruchten rondom het dopinggebruik van Lance Armstrong werden vorige week bevestigd, nadat de USADA het meer dan duizend pagina’s tellende rapport naar buiten bracht. Maar liefst zesentwintig oud-ploeggenoten en oud-stafleden verklaarden onder ede over het dopinggebruik binnen de US Postal ploeg. Ook stonden er overzichten van betalingen in. De afgelopen week gebeurde er veel rondom de Amerikaanse renner, zijn oud-ploeggenoten, andere renners, zijn sponsor en zijn stichting. Hieronder een overzicht van de afgelopen week.

10 oktober
De USADA brengt een meer dan duizend pagina’s tellend rapport naar buiten waarin volgens de organisatie “onweerlegbaar bewijs” staat tegen Lance Armstrong. Om acht uur ’s avonds komt ook een 202 pagina’s tellende samenvatting online. Daarin zijn onder meer 26 verklaringen onder ede van oud-ploeggenoten en oud-stafleden opgenomen. Er werd onder andere EPO gebruikt, die werd toegediend via bloed transfusies. Daarnaast dwong Armstrong zijn teamgenoten te gebruiken, de gedachten dat de renners een vrije keuze hadden blijkt niet geheel waar te zijn. Het was of gebruiken, of het team verlaten. Verder zou team baas Johan Bruyneel zijn renners zelf doping hebben gegeven. Daarnaast maakt het rapport een verwijt richting de UCI, volgens het rapport kan het niet dat de UCI nergens van wist.

Op dezelfde dag gaven ook Levi Leipheimer, George Hincapie en Michael Barry toe dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan doping. Leipheimer verklaarde verder dat ook Rabobank een dopingprogramma had en dat ‘rider-14’ zich ook schuldig maakte aan dopinggebruik.

11 oktober
Harold Knebel, directeur van de Rabobank-ploeg, reageerde dat hij nooit gehoord heeft van vermeend dopinggebruik binnen de ploeg. Hij reageerde daarmee op de beschuldiging van Levi Leipheimer dat ook de Rabobank-ploeg een dopingprogramma had. Ook oud-teammanager Theo de Rooij zegt daar niets van te weten. Michael Boogerd komt daarna ook met een verklaring dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van doping.

Armstrong zelf reageerde heel koel op alle gebeurtenissen. In een Tweet zegt hij: “Wat ik vanavond ga doen? Ik zit gewoon bij mijn familie, onaangedaan, denkend aan dit….” met een link naar een filmpje over het vijftien jarig bestaan van zijn stichting tegen kanker.  Armstrongs advocaat Tim Herman typeert het dossier in een eerste reactie als “een eenzijdig, door de belastingbetaler gefinancierd tabloid, waarin oude, reeds weerlegde en ongefundeerde aanklachten worden herkauwd”. Het dossier is volgens Herman opgesteld door “messenslijpers en serievervolgers en is vooral gebaseerd op getuigenissen onder dwang, aantrekkelijke deals en door angst gevoede verhalen”.

12 oktober
Team Radioshack brengt officieel naar buiten dat team manager Johan Bruyneel is ontslagen. Dit naar aanleiding van de beschuldigingen in zijn richting die zijn opgenomen in het rapport van de USADA. “Zijn vertrek is gewenst om de kalmte en de cohesie binnen het team te handhaven”, aldus de ploeg in een persverklaring.

Tourdirecteur Michel Prudhomme vindt dat er geen andere winnaars moeten worden aangewezen voor de Tour de France van 1999 tot en met 2005. Hij zegt dat ook andere renners in de top van de klassementen zich schuldig maakten aan doping.

Rudy Pevenage, voormalig verzorger van drievoudig nummer twee Jan Ullrich, vindt juist dat alle renners het slachtoffer zijn geworden van Armstrong. Hij zei: “Ze wilden het allemaal doen zoals hij (Lance Armstrong, red.), maar hadden niet dezelfde middelen en werden ook niet zo beschermd. We kunnen stellen dat we allemaal het slachtoffer zijn van Armstrong en ploegbaas Johan Bruyneel”.

Pat McQuaid, hoogste baas binnen de UCI, laat weten dat een generaal pardon binnen de huidige regels niet mogelijk is. Verder geeft hij aan dat het rapport de hoogste prioriteit heeft en dat de UCI binnen 21 dagen met een officiële verklaring komt.

13 oktober
George Hincapie verklaarde dat Lance Armstrong, na afloop van Milaan-San Remo in 1995, al begon met doping. Na afloop van de race zei hij dat er gebruikt werd en dat er iets moest gebeuren. Toen al zou hij contact hebben gezocht met Michele Ferrari. De verklaring van Betsy Andreu, dat Armstrong in het ziekenhuis gezegd zou hebben dat hij toen al doping had gebruikt, lijkt daarmee dus te kloppen.

16 oktober
Omega Pharma – Quick-Step ontslaat Levi Leipheimer, die verklaarde in zijn Rabobank tijd doping te hebben gebruikt. Hij stond al op non-actief, sinds zijn bekentenis. “We waarderen zijn medewerking aan het USADA en zijn bijdrage aan het opschonen van de wielersport”, stelt de Belgische ploeg op de eigen site.

Michele Ferrari wil nog niet inhoudelijk reageren op het rapport. In de eerste 202 bladzijden van het rapport wordt zijn naam maar liefst 468 keer genoemd. “Het kostte de USADA tweeënhalfjaar om alle artikelen voor dit rapport te verzamelen. Het zal mij dus ook wat tijd kosten om er door heen te spitten,” luidde zijn verklaring.

17 oktober
Michele Ferrari blijkt snel te kunnen lezen, want hij reageert toch al op de beschuldigingen. Hij stelt dat alle beschuldigingen in het rapport vals zijn en ontkent alles. Ferrari schrijft op zijn website dat de getuigenissen van onder anderen Floyd Landis, Tyler Hamilton, Christian Vande Velde, George Hincapie en Tom Denielson allemaal vals zijn.” Die valse beschuldigingen zijn allemaal gebaseerd op ‘waarnemingen’. Daarbij is er nooit sprake van een andere getuige die de waarheid van de beweringen kan staven.”

Lance Armstrong, de hoofdrolspeler, maakte bekent dat hij opstapt als voorzitter van zijn eigen stichting Livestrong. Hij blijft wel aan als bestuurslid. Hij hoopt hiermee de negatieve aandacht bij de stichting weg te nemen, zodat die zich alleen maar hoeft te richten op de strijd tegen kanker.

Nike laat weten dat het alle banden met Armstrong verbreekt. “Door het onomstotelijke bewijs dat Lance Armstrong doping gebruikte en Nike meer dan een decennium misleidde, moeten we met veel teleurstelling melden zijn contract te hebben ontbonden”, luidt de verklaring van Nike. Nike wil wel doorgaan met LiveStrong om mensen met kanker “te verenigen, te inspireren en kracht te geven.”

Ook andere sponsors trekken hun handen terug. Onder hen zijn Trek Bicycle, Anheuser-Busch en 24 Hour Fitness. Allen geven aan teleurgesteld te zijn.

Het wachten is nu dus op een reactie van de UCI. Hopelijk komt binnen zo’n twee weken hun standpunt over het USADA dossier naar buiten.