Parijs-Tours 2012 – Uitslag Parijs-Tours 2012 – Uitslag

Parijs-Tours is na een bikkelharde koers (49 km/u gemiddeld) gewonnen door Marco Marcato. De renner van Vacansoleil-DCM mocht na 235 kilometer het zegegebaar maken, nadat hij Laurens de Vreese en Niki Terpstra in de sprint klopte.

De 19 vertrokken Nederlanders lieten zich de hele dag van hun beste kant zien. In de allereerste vlucht hadden drie van de elf renners de Nederlandse nationaliteit. Wilco Kelderman (Rabobank), Koen de Kort (Argos-Shimano) en Karsten Kroon (Team Saxo Bank-Tinkoff Bank) konden echter niet tot het einde standhouden.

In volle finale beproefde Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) zijn geluk. En hij had meer succes. Samen met zes metgezellen gingen ze succesvol op zoek naar de ontsnapte Michael Morkov, een ploegmaat van Karsten Kroon. Op de Côte de Beau Soleil ontplofte het spel vooraan en wisten Terpstra, de Italiaan Marco Marcato (Vacansoleil-DCM) en de Belg Laurens de Vreese (Topsport Vlaanderen-Mercator) weg te rijden van de rest. Daarachter kwam er in de heuvelzone geen georganiseerde jacht tot stand, waardoor het trio al snel een gat van een halve minuut had geslagen. John Degenkolb (Argos-Shimano) probeerde nog de sprong te wagen, maar kreeg de kloof niet meer gedicht.

Bij het ingaan van de laatste kilometer was duidelijk dat de drie het in het centrum van Tours onderling gingen beslissen. Terpstra ging de sprint aan, maar zag Marcato en De Vreese langszij komen. Laatstgenoemde drong nog even aan, maar Marcato gaf zijn minieme voorsprong niet meer uit handen. Na zijn tweede plek van vorig jaar, heeft hij dan toch deze Franse najaarskoers op zijn palmares gezet.

Uitslag Parijs-Tours 2012:

1.Marco Marcato (Ita)Vacansoleil-DCM235,5 km in 4u 50' 34''
2.Laurens de Vreese (Bel)Topsport Vlaanderen-Mercatorz.t.
3.Niki Terpstra (Ned)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
4.John Degenkolb (Dui)Argos-Shimano+6''
5.Alexandre Pichot (Fra)Team Europcar+12''
6.Greg van Avermaet (Bel)BMC Racing Teamz.t.
7.Björn Leukemans (Bel)Vacansoleil-DCMz.t.
8.Jonathan Hivert (Fra)Saur-Sojasun+19''
9.Jens Keukeleire (Bel)Orica-GreenEdgez.t.
10.Zdenek Stybar (Tsj)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
13.Roy Curvers (Ned)Argos-Shimanoz.t.