Pizza Quattro Formaggi per favore

Wielercolumns Laatst bijgewerkt 1 oktober 2012 17:43 Tim van Hengel

Zou Joaquin Rodriguez Nederlands bloed hebben? Terwijl het gros van het peloton in de Ronde van Lombardije er de brui aan gaf, trotseerde de kleine grote man van Katusha storm, regen en kou, normaal gesproken weersomstandigheden die alleen voorbehouden zijn aan Nederland.

» Door Tim van Hengel
» Rotterdam

Het beestenweer dat de wolken zondag uitstortten tussen Bergamo en Lecco, is gebruikelijk voor de tijd van het jaar in Noord-Italië, maar het leven van alle dag in Nederland. Wie herinnert zich niet Steven de Jongh, die werkelijk alle natuurelementen te lijf ging met korte mouwen en korte broek? Sommige renners (vaak Nederlanders) zijn gebeeldhouwd om in de regen te fietsen.

Elf Nederlanders stonden voor de Ronde van Lombardije op de startlijst, te weten Tom Dumoulin (Argos-Shimano), Bauke Mollema, Tom Jelte Slagter, Laurens ten Dam, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Stef Clement (allen Rabo), Joost van Leijen (Lotto-Belisol), Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM), Sebastian Langeveld en Pieter Weening (GreenEdge).

Van hen bereikten alleen Mollema, Ten Dam en Hoogerland de Ordine d’arrivo. De overige acht maakten deel uit van de 143 afgestapte renners. Bauke Mollema kan trots zijn op zijn zevende plek, maar ook Ten Dam en Hoogerland verdienen, gezien de weersomstandigheden, een eervolle vermelding; ze eindigden respectievelijk als 39e en 47e.

Joaquin Rodriguez verzekerde zich niet alleen van de zege in Lombardije, maar ook van de overwinning in het World Tour-klassement. Ondanks dat de kou ook in zíjn kleine lijfje sloop (niet zo vreemd: Rodriguez reed, net als De Jongh in zijn gloriedagen, met korte mouwen en korte broek). Stiekem vind ik het dus eigenlijk wel een beetje een Nederlandse prestatie van de kort opgeschoten kopman van Katusha en staan er voor mij dus niet drie kazen op het uitslagenformulier, maar vier. Ik weet wat ik ga eten vanavond!