Phillipe Gilbert is wereldkampioen wielrennen geworden. De Belg eindigde in het Limburgse Valkenburg als eerste, na 267 kilometer koersen. Op de laatste beklimming van de Cauberg reed hij de concurrentie eraf. De Noor Edvald Boasson Hagen legde beslag op de zilveren plak en de Spanjaard Alejandro Valverde maakte de top 3 compleet.

Lars Boom was de beste Nederlander, hij eindigde achter de Duitser John Degenkolb als vijfde. Koen de Kort eindigde na een sterke wedstrijd op de zestiende plek en Robert Gesink eindigde tweeëndertigste.

Het is voor het eerst sinds 2005 dat er een Belg het wereldkampioenschap weet te winnen. De winnaar van toen was Tom Boonen die vandaag als twaalfde over de meet kwam. Vorig seizoen reed Gilbert een uitstekend seizoen, maar dit seizoen kon de Belg maar moeizaam zijn stempel drukken. Het was pas zijn derde overwinning van dit jaargang.

In de beginfase van de wedstrijd volgde vele demarrages elkaar in hoog tempo op. De avonturiers, bestaande uit Pablo Lastras (Spanje), Dario Cataldo (Italië) en Timothy Duggan en Alex Howes (Verenigde Staten), kregen een maximale voorsprong van zes minuten. Na de eerste ronde ging uittredend wereldkampioen Mark Cavendish op kop rijden en nam de voorsprong langzaam af.

In een later gevormde kopgroep van 29 renners meldde zich de Nederlander Koen de Kort, maar ook Alberto Contador (Spanje) en Thomas Voeckler (Frankrijk). Het peloton, onder leiding van de Belgen en Australiërs, wist het verschil klein te houden en op dertig kilometer voor de streep was het peloton weer compleet.

Er werd daarna afwachtend gekoerst, maar de Rus Alexander Kolobnev schudde iedereen nog even wakker. De favorieten reageerden echter attent, waarna op de laatste passage van de Cauberg Gilbert zijn slag sloeg.

WK Wielrennen 2012 – Uitslag wegrit mannen:

1.Philippe Gilbert (Bel)6u 10' 41"
2.Edvald Boasson Hagen (Noo)+4"
3.Alejandro Valverde (Spa)+5"
4.John Degenkolb (Dui)z.t.
5.Lars Boom (Ned)z.t.
6.Allan Davis (Aus)z.t.
7.Thomas Voeckler (Fra)z.t.
8.Ramunas Navardauskas (Lit)z.t.
9.Sergio Luis Henao (Col)z.t.
10.Oscar Freire (Spa)z.t.
16.Koen de Kort (Ned)z.t.
32.Robert Gesink (Ned)+17"