WK Wielrennen 2012 – Uitslag wegrit vrouwen WK Wielrennen 2012 – Uitslag wegrit vrouwen

Marianne Vos heeft haar favorietenrol op het wereldkampioenschap met grote overmacht waargemaakt. Ze won de wegwedstrijd voor de tweede keer, nadat ze ook in 2006 de sterkste was. De afgelopen vijf jaar eindigde ze steeds als tweede. Op de laatste beklimming van de Cauberg liet ze al haar concurrenten achter zich om na 129 kilometer solo over de finish te komen.

De Australische Rachel Neyman pakte het zilver en de Italiaanse Elisa Longo Borghini completeerde het podium.

Op iets meer dan twee ronden voor het einde sloeg Vos haar slag. Op de Cauberg zette ze de achtervolging in op de kopgroep. In de kopgroep reed ook haar landgenote Anna van der Breggen. In een moordend tempo reed ze het gat dicht. Haar concurrenten in het peloton moesten het antwoord schuldig blijven. Met Van der Breggen op kop liep het gat tussen de kopgroep en het peloton snel op.

Met nog één ronde te gaan werd duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep zou komen. Even leek het erop dat Van der Breggen alleen doorging toen de rest van de kopgroep stil viel. Het gat werd uiteindelijk toch dichtgereden, waarna Vos onderaan de Cauberg de genadeklap uitdeelde. Van der Breggen moest onderaan al lossen, maar eindigde knap als vijfde.

WK Wielrennen 2012 – Uitslag wegrit vrouwen:

1.MARIANNE VOS (Ned)3u 14' 29"
2.Rachel Neylan (Aus)+10"
3.Elisa Longo Borghini (Ita)+18"
4.Amber Neben (VSt)+33"
5.ANNA VAN DER BREGGEN (Ned)+55"
6.Rossella Ratto (Ita)+3'40"
7.Linda Villumsen (NZl)+4'37"
8.Judith Arndt (Dui)z.t
9.Emma Johansson (Zwe)z.t.
10.Paulina Brzena-Bentkowska (Pol)z.t