De dag van de waarheid is eindelijk in zicht. Lang is er uitgekeken naar 23 september 2012, de dag van de strijd om de wereldtitel en befaamde regenboogtrui, die in het mooie Limburg georganiseerd mag worden. Cycling Story blikt vooruit naar de wegrit voor Elite en stelde een lijst met favorieten op. Wie wordt op dit lastige parcours de opvolger van Mark Cavendish?

Het parcours:
In tegenstelling tot de traditie begint dit wereldkampioenschap met een aanloop van 100 kilometer door het Limburgse landschap. Nadat het startschot in hoofdstad Maastricht heeft geklonken, wordt er in totaal nog een bezoek gebracht aan twaalf andere gemeenten (o.a. Sittard en Heerlen), voordat de renners kennis maken met de plaatselijk omloop rond Valkenburg. Met zeven hellingen in de aanloopfase, zal deze niet gemakkelijk zijn. Het peloton doet achtereenvolgens de Maasberg (500m à 4,4%), Adsteeg (500m à 5,4%), Lange Raarberg (1300m à 4,5%), Daelseweg/Pulberg (1400m à 4,6%), Rugweg (3100m à 3,2%), Eperheide (2300m à 4,5%) en Hoogcruts/Piemert (1000m à 5,8%) aan.

Op het circuit van 16,5 kilometer, dat sterkt overeenkomt met dat van het WK in 1998, staan er vervolgens elke ronde nog twee hellingen op het menu. Allereerst is er de Bemelerberg (900m à 7%) om daarna de 1500 meter (4,7% steil) lange en befaamde Cauberg te bedwingen. Beide heuvels dienden tienmaal op te worden gereden. De finish ligt overigens niet zoals tijdens de Amstel Gold Race op de top van de Cauberg, maar deze keer op de lange uitloper daarvan. Pas 1800 meter na de laatste passage op de Cauberg kennen we de nieuwe wereldkampioen.

De favorieten:

Vijf sterren: Rodriguez
Zijn beste resultaat op een WK is op dit moment nog een derde plaats uit 2009, maar wij zijn ervan overtuigd dat Joaquin Rodriguez aanstaande zondag beter kan doen. De manier waarop hij in de Vuelta rondfietste en drie etappes won, was zeer indrukwekkend. Met zijn punch kan hij op de Cauberg het verschil maken. Daarnaast is Purito ook een zeer koelbloedige afmaker. De vijf sterren zijn dan ook voor deze Spanjaard, van wie wij veel verwachten.

Vier sterren: Gilbert, Valverde
Met Alejandro Valverde (drievoudig etappewinnaar in de voorbij Vuelta) heeft het Spaanse kamp nog een favoriet in hun midden. Waarschijnlijk zullen zij Philippe Gilbert als gevaarlijkste concurrent zien. De beste renner van 2011 kende een tegenvallend voorjaar, maar de twee overwinningen op lastige aankomsten in de Ronde van Spanje gaf de Belgische burger veel moed. Hij benaderde daar al zijn topvorm en dat betekent dat de tegenstand dit weekend de borst nat kan maken. Gaat Gilbert’s droom zondag eindelijk in vervulling?

Drie sterren: Boonen, Gerrans, Sagan
Net als Spanje heeft ook België meerdere potentiële winnaars in de gelederen. Wat dacht u van Tom Boonen? De wereldkampioen van Madrid (2005) is na enkele magere jaren weer helemaal terug aan de top. Kenners vroegen zich af of dit parcours niet te zwaar ging zijn voor Boonen, maar als de Belg in topconditie (won recent nog Parijs-Brussel) is, moet hij dit aankunnen. Als ze met Boonen in de laatste ronde naar de streep gaan, hebben ze een probleem. Datzelfde geldt als supertalent Peter Sagan (Slw) de eerste 266 kilometer heelhuids doorkomt. Simon Gerrans kan niet rekenen op zijn sprint, al kan hij best rap aankomen. Dat bewees hij nog maar eens met mooie zeges in Milaan-San Remo en de GP Cycliste de Québec, twee weken terug. Een gevaarlijke klant als je het ons vraagt.

Twee sterren: Chavanel, Freire, Nibali, Terpstra
Voor zondagmiddag wordt er regen voorspeld en dat kan wel eens in het voordeel zijn van Sylvain Chavanel en onze eigen Niki Terpstra. De Fransman en de Nederlands kampioen zijn typische Flandriens en vinden een regenbui zeker niet erg. Dat liet Terpstra onder barre omstandigheden duidelijk zien in Kerkrade toen hij op indrukwekkende wijze voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale driekleur veroverde. Als een Nederlander kans maakt op het podium, is het de winnaar van Dwars door Vlaanderen wel. De Italiaanse kopman Vincenzo Nibali kan ook wel tegen een stootje en beschikt bovendien over prima benen. Zo won ‘De Haai’ onlangs de Giro di Padania, een Italiaanse meerdaagse rittenkoers. Oscar Freire boekte dit seizoen slechts twee overwinningen, maar zijn uitstekende voorjaar (o.a. 2e in de E3 Harelbeke en 4e in de AGR) zijn we zeker niet vergeten. De drievoudig wereldkampioen mag dus absoluut nog niet worden afgeschreven. Kan de sluwe vos uit Spanje nog uitpakken met een laatste kunstje?

Één ster: Van Avermaet, Boasson Hagen, Kolobnev, Moser, Uran
In twee weken tijd behaalde Greg van Avermaet drie tweede plaatsen. De teller bleef op nul staan, maar de Belg blijft met zijn eindschot een belangrijke outsider. Datzelfde geldt voor Edvald Boasson Hagen (Nor), die zijn status nog eens bevestigde door de GP Ouest France-Plouay op zijn naam te schrijven. Alexander Kolobnev moet je altijd opschrijven bij een WK, want die stijgt die ene dag altijd boven zichzelf uit. Dat tonen zijn twee zilveren medailles (2007,2009) wel aan. De Italiaanse neoprof Moreno Moser (neef van oud-wereldkampioen Francesco Moser) is pas 21, maar was in 2012 onder andere de sterkste in de Ronde van Polen. Zijn tweede plek in GP Cycliste de Montréal was ook niet mis. Een jongen om absoluut in de gaten te houden. Op dit parcours zou Rigoberto Uran ook wel eens kunnen verrassen. De nummer twee van de Spelen weet zich bovendien gesteund door een talentvolle lichting Colombianen.

Joker: Breschel (Den)
Net als de Rus Kolobnev is de bij Rabobank vertrekkende Matti Breschel altijd goed op het wereldkampioenschap. Zijn reeks (3e, 7e, 2e) van 2008 t/m 2010 is veelzeggend. De twee seizoenen bij Rabobank liepen uit op een teleurstelling, maar op basis van het verleden, dient iedereen hem toch in het oog te houden.

De favorieten voor de WK-wegrit mannen volgens Cycling Story:
***** Rodriguez
**** Gilbert, Valverde
*** Boonen, Gerrans, Sagan
** Chavanel, Freire, Nibali, Terpstra
* Van Avermaet, Boasson Hagen, Kolobnev, Moser, Uran

Joker: Matti Breschel (Den)

 • jac van meer

  21 september 2012 #1 Author

  startlijst juniordames wanneer??

  • Tim van Hengel

   21 september 2012 #2 Author

   Hoi Jac,

   Hierbij de startlijst van de junioren (dames):
   Startlijst junioren (dames)

   Met vriendelijke groet,

   Namens Team Cycling Story,

   Tim van Hengel