Tony Martin heeft voor het tweede jaar op rij de wereldtitel tijdrijden veroverd. In een spannende strijd met de jonge Amerikaan Taylor Phinney bleek de Duitser met een verschil van vijf seconden andermaal de beste. Het brons ging verrassend naar Vasil Kiriyienka (Wru). De Nederlanders kwamen niet verder dan de teleurstellende plaatsen 25 (Wilco Kelderman) en 38 (Lieuwe Westra).

Rond de klok van twee barstte er vooral op het eerste gedeelte van het parcours hevige regen los. Door de plaatselijke stortbuien hadden niet alle 58 renners onderweg dezelfde omstandigheden. Tegen de tijd dat Martin en Phinney van start gingen, was het wegdek echter bijna geheel opgedroogd waardoor er een spannend en eerlijk man-tegen-man-gevecht ontstond.

De gehele 45,7 kilometer ontliepen de titelverdediger en zijn uitdager elkaar niet veel. Bij het eerste meetpunt was de pas 22-jarige Phinney zelfs vier tellen sneller dan de 27-jarige Martin. Laatstgenoemde geraakte daarna echter op stoom, draaide bij tussenpunt al de rollen om en had bij de laatste tijdmeting een voorsprong van acht seconden (was 13”) te pakken. Martin zorgde daarnaast voor een opmerkelijk moment door na 30 kilometer de twee minuten voor hem gestarte Alberto Contador in te halen. Een hoogstens onplezierig moment voor de Vuelta-winnaar.

Voor iedereen was duidelijk dat de beklimming van de Cauberg de beslissing zou brengen in het duel Martin vs. Phinney. Bij laatstgenoemde zag de passage van de Cauberg er iets soepeler uit, maar op het 1800 meter plateau richting de finish kon de regerend wereldkampioen weer zijn ritme hervinden. Aan de streep hield hij nog maar 5.37 seconden over. Het op twee na kleinste verschil in de geschiedenis. Waarschijnlijk heeft de indrukwekkende versnelling van de winnaar (58×11) net het verschil gemaakt. Van harte ging het niet, maar de Duitser zal dus ook volgend jaar tijdens de tijdritten de trotse drager van de regenboogtrui zijn.

De Nederlanders mogen daar nog enkel van dromen. Wilco Kelderman heeft nog een mooie toekomst voor zich en kan met een 25e plaats toch spreken van een redelijk WK-debuut. Het optreden van Lieuwe Westra mag wel een deceptie worden genoemd. De Fries hoopte vooraf wellicht op een medaille, maar eindigde slechts als 38e. Voor hem dus een dag om snel te vergeten.

WK Wielrennen 2012 – Uitslag tijdrit Elite-mannen:

1.Tony Martin (Dui)45,7 km in 58'38''
2.Taylor Phinney (Vst)+5''
3.Vasil Kiryienka (Wru)+1'44''
4.Tejay van Garderen (Vst)+1'49''
5.Fredrik Kessiakoff (Zwe)+1'50''
6.Dmitriy Gruzdev (Kaz)+1'56''
7.Jan Barta (Tsj)+2'12''
8.Alex Dowsett (Gbr)+2'26''
9.Alberto Contador (Spa)+2'30''
10.Adriano Malori (Ita)+2'40''
25.Wilco Kelderman (Ned)+3'39''
38.Lieuwe Westra (Ned)+4'18''