De vrouwen van Team Specialized-Lululemon hebben de eerste wereldtitel in de ploegentijdrit voor zich opgeëist. Het Duitse team, bestaande uit Charlotte Becker, Ina-Yoko Teutenberg, Trixi Worrack (Dui), Amber Neben, Evelyn Stevens (Vst) en onze landgenote Ellen van Dijk, was 24 seconden sneller dan Orica-AIS (Aus). Brons was er voor de Nederlandse formatie AA Drink-Leontien.nl Cycling Team.

Team Specialized-Lululemon maakte hiermee hun rol van topfavoriet meer dan waar. De ploeg had van dit WK een hoofddoel gemaakt en de investeringen betaalden zich uit. Vanaf het eerste meetpunt hadden zij de snelste tijd en de geoliede machine haperde ook in het vervolg niet. Orica-AIS (met Loes Gunnewijk) kwam nog enigszins in de buurt, maar nummer drie AA Drink-Leontien.nl Cycling Team gaf al bijna twee minuten toe op de winnaar. Het geluk bij het team van Chantal Blaak, Lucinda Brand en Kirsten Wild was er desalniettemin niet minder op.

Het Rabobank Women Cycling Team zal met minder plezier terugdenken aan het debuut op het WK ploegentijdrit. Hun wereldkampioenschap begon dramatisch met het razendsnelle mechanisch defect bij de Française Pauline Ferrand-Prevot. Haar teamgenotes wachtten haar op, maar iets verderop ging het helemaal mis. Ferrand-Prevot en Iris Slappendel kwamen ten val, waardoor het team na nog geen tien kilometer verder moest met het minimale aantal van vier. Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Talitha de Jong en de Russin Tatiana Antoshina klokten uiteindelijk nog knap de vierde tijd. Voor het team, dat vooraf tot de medaillekandidaten werd gerekend, toch een teleurstellend resultaat.

Uitslag WK ploegentijdrit vrouwen:

1.Team Specialized-Lululemon (Dui)34,2 km in 46'31''
2.Orica-AIS (Aus)+24''
3.AA Drink-Leontien.nl Cycling Team (Ned)+1'59''
4.Rabobank Women Cycling Team (Ned)+2'20''
5.Rusvelo (Rus)+2'30''
6.Be Pink (Ita)+3'15''
7.S.C. Michela Fanini Rox (Ita)+4'37''
8.Hitec Products-Mistral Home Cycling Team (Nor)+4'38''
9.Dolmans-Boels Cycling Team (Ned)+5'00''
10.Lotto Belisol Ladies (Bel)+5'32''
11.Skil-Argos (Ned)+5'33''
12.Sengers Ladies Cycling Team (Bel)+5'46''