Omega Pharma-Quick Step (Bel) is in Zuid-Limburg wereldkampioen ploegentijdrit geworden. Het zestal Tom Boonen, Kristof Vandewalle (Bel), Sylvain Chavanel (Fra), Tony Martin (Dui), Peter Velits (Slw) en onze Niki Terpstra kwam na 53,2 kilometer gezamenlijk over de streep. Zij verwezen BMC Racing Team (Vst) en Orica-GreenEdge (Aus) naar de plaatsen twee en drie. Rabobank (Ned) werd vijfde.

Het onderdeel dat debuteerde op de mondiale titelstrijd leverde schitterende beelden op en het duel om het goud was bovendien ongemeend spannend. Bij het derde en laatste tussenpunt bedroeg het verschil tussen Omega Pharma-Quick Step en BMC Racing Team slechts acht seconden. De beklimming van de befaamde Cauberg moest dus de beslissing gaan brengen. Waar de Belgische formatie compleet bleef, verloren de Amerikanen twee van de zes mannen.

De strijd leek hiermee beslist, maar eenmaal in de zicht van de camera’s aan de finish werd duidelijk dat het nog zeer ‘close’ ging worden. Uiteindelijk zouden Philippe Gilbert en co. op drie luttele seconden van het goud stranden. Op 47” pakte Orica GreenEdge, met Sebastian Langeveld en Jens Mouris in de gelederen, het brons.

Het ambitieuze Rabobank (o.a. Lars Boom, Stef Clement, Rick Flens, Robert Gesink en Wilco Kelderman) moest genoegen nemen met een vijfde plek. Zij kwamen 21 seconden tekort voor de door hun vooraf gehoopte podiumplaats. Vacansoleil-DCM werd twaalfde, de Pro-Continentals van Argos-Shimano achttiende en de jonkies van het Rabobank Continental Team eindigden als dertigste.

De UCI kan al met al terugkijken op een zeer geslaagd experiment.

WK Wielrennen 2012 – Uitslag ploegentijdrit Elite-mannen:

1.Omega Pharma-Quick Step (Bel)53,2 km in 1u 13' 17''
2.BMC Racing Team (Vst)+3''
3.Orica-GreenEdge (Aus)+46''
4.Liquigas-Cannondale (Ita)+1'04''
5.Rabobank (Ned)+1'08''
6.Team Movistar (Spa)+1'18''
7.Katusha (Rus)z.t.
8.RadioShack-Nissan-Trek (Lux)+1'21''
9.Sky ProCycling (Gbr)+1'31''
10.Garmin-Sharp (Vst)+1'35''
12.Vacansoleil-DCM (Ned)+1'48''
18.Argos-Shimano (Ned)+3'01''
30.Rabobank Continental Team (Ned)+4'37''

De volledige uitslag is hier te bekijken.