Vuelta a España 2012 – De ontknoping Vuelta a España 2012 – De ontknoping

Terwijl Bradley Wiggins al vrij vroeg zeker was van zijn zege in de Tour de France, blijft het in de Vuelta top op de voorlaatste dag gissen naar de eindwinnaar. Joaquin Rodriguez ligt na de tweede rustdag op pole position voor de eindzege, maar zijn voorsprong van 28 seconden op Alberto Contador is zeker niet onoverbrugbaar. Voor de tweevoudig Tourwinnaar begint de tijd echter te dringen.

» Door Tim van Hengel
» Rotterdam

Contador moet er moedeloos van worden. Elke keer als hij op de steilste knapen van het Spaanse landschap een greep probeert te doen naar de rode leiderstrui, blijft er maar één man aan zijn achterwiel plakken en dat is nou net de man die hij veel seconden (en intussen wel minuten) wil aansmeren. Joaquin Rodriguez heeft ‘El Pistolero’ al in alle rangen en standen zien demarreren, maar ‘El Purito’ wil, gesterkt door de gedachte dat alle kilometers tegen de klok al achter de rug zijn, van geen wijken weten in zijn jacht op de eindoverwinning.

Hoewel Contador maandag slag om stoot versnelde op de Cuitunigru (met percentages tot 25%), was de opdracht voor Rodriguez helder. “Vandaag was de belangrijkste taak het verschil gelijk te houden: het feit dat het gat zelfs groter is geworden, ook al is het maar een beetje, stelt me tevreden”, zei de klein opgeschoten Spanjaard na de aankomst. Hij liet Contador het verschil niet maken, deed dat zelf in de laatste meters naar de finish (hij pakte twee seconden) en kreeg ook nog eens vier bonificatieseconden cadeau voor zijn derde plaats achter winnaar Dario Cataldo en Thomas de Gendt.

Raymond Kerckhoffs van De Telegraaf onthulde in de editie van vandaag dat Contador de Bola del Mundo, de slotklim op de voorlaatste dag, eindeloos vaak heeft opgereden tijdens zijn schorsing. Als er vandaag geen veranderingen in de top van het algemeen klassement plaatsvinden, dan is dat wellicht de laatste strohalm voor Alberto Contador in zijn missie de Vuelta voor de tweede keer op zijn naam te schrijven.

De top vijf voor etappe 17:
1. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha 63u 38’24”
2. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank-Tinkoff Bank +28″
3. Alejandro Valverde (Spa) Movistar +2’04”
4. Christopher Froome (GBr) Team Sky +4’52”
5. Daniel Moreno (Spa) Katusha +6’58”

Resterende etappes:
Woensdag – Etappe 17: Santander – Fuente Dé 187,3 km

Donderdag – Etappe 18: Aguilar de Campoo – Valladolid 204,5 km

Vrijdag – Etappe 19: Peñafiel – La Lastrilla 178,4 km

Zaterdag – Etappe 20: La Faisanera Golf. – Bola del Mundo 170,7 km

Zondag – Etappe 21: Cercedilla – Madrid 115,0 km