De World Ports Classic ‘als een baby’ De World Ports Classic ‘als een baby’

De jongste telg van de A.S.O.-wielerfamilie kende gisteren en vandaag zijn vuurdoop. De beelden en het koersverloop waren prachtig en met Theo Bos en Tom Boonen kreeg de World Ports Classic twee winnaars van internationale allure, maar de koers moet nog verder groeien zeggen burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Christian Prudhomme, baas van de Tour de France.

» Door Tim van Hengel
» Rotterdam

De Tourbaas is erg in zijn nopjes met de nieuwe koers en heeft van de wedstrijd genoten. “Ik ben erg blij. Het was de beste dag van het seizoen. Er stonden goede renners aan de start, er was wind. Geoffroy Lequatre (Bretagne-Schuller, red.) zei me voor de start vandaag dat hij zelden met een gemiddelde van meer dan 50 km/uur heeft gereden.”

Niet alleen hij, maar ook burgemeester Aboutaleb heeft genoten van de eerste editie van de ‘WPC’. “Ik heb meegereden in een auto van de organisatie en wat is Nederland toch mooi! Na deze koers blijkt maar weer eens waarom Rembrandt alleen in Nederland geboren kon zijn.”

Burgemeester Aboutaleb stelt daarnaast vast dat de wedstrijd moet groeien de komende jaren. “We denken erover om de koers te vlechten met de Wereldhavendagen. Misschien kunnen we het Philharmonisch Orkest een rol geven of in elk geval iets cultureels rond de wedstrijd doen. We moeten ervoor zorgen dat we de wielerspirit overeind houden.”

Christian Prudhomme bevestigt dat er nog voldoende ‘rek’ is voor de koers. “De World Ports Classic is een baby”, zegt hij. “Een baby is erg leuk, maar moet groeien, net als de koers.”