World Ports Classic 2012 – Uitslag etappe 2 World Ports Classic 2012 – Uitslag etappe 2

Winnaar van de tweede etappe Theo Bos was louter positief over de eerste editie van de World Ports Classic. “De setting is heel mooi, de wegen zijn breed en de koers is goed georganiseerd.” De snelle man van Rabobank deed vandaag weer van zich spreken in een massasprint waarin hij Greipel en eindwinnaar Boonen terugverwees naar de overige ereplaatsen.

De weersomstandigheden zijn stukken beter dan tijdens de eerste etappe als het peloton Antwerpen weer gedag zegt en op weg gaat naar Rotterdam. De koers brengt de renners terug naar de grootste havenstad van Europa via het Belgische Brecht, Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Etten-Leur, de Moerdijk en de Hoeksche Waard en is bijna veertig kilometer korter dan de vorige rit.

Ook vandaag wordt er snel gereden. Nadat gisteren de etappe met een gemiddelde van boven de 50 km/uur was verreden, staat ook vandaag de teller na één uur koers op 50 kilometer. Dat weerhoudt Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM) er niet van de aanval te kiezen. Samen met de Pool Jaroslaw Marycz (Saxo Bank-Tinkoff Bank) en de Belg Kevin Claeys (Landbouwkrediet) kiest hij het ruime sop.

Het trio krijgt zo’n vier minuten van het peloton, dat zich ook vandaag niet zal misrekenen. De voorsprong van de drie slinkt zienderogen en letterlijk in het zicht van de haven is het gedaan met de pret. Marycz stribbelt op acht kilometer voor de aankomst nog even tegen, maar ook bij de Pool is het beste er wel vanaf en in de wijk IJsselmonde is ook hij eraan voor de moeite.

Rabobank heeft grootste plannen voor deze etappe. De bankiersploeg heeft Theo Bos in de gelederen en die won dit jaar al vijf koersen. Vorige maand was hij bijvoorbeeld de beste in de derde etappe van de Eneco Tour en in de Veenendaalse klassieker Dutch Food Valley Classic. Met vier man voert de oranje brigade het peloton aan op de Willemsbrug en ook vandaag staat de 29-jarige Hierdenaar zijn mannetje in de massasprint. Bos wordt perfect afgezet op de laatste rechte lijn en ziet op de aankomst alleen André Greipel (Lotto-Belisol) nog vlakbij komen.

Boonen eindwinnaar
Doordat Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) als derde eindigt, wint hij het algemeen klassement van de eerste World Ports Classic. De Belg houdt uiteindelijk één seconde voorsprong over op nummer twee Greipel. De witte jongerentrui is voor Alexander Kristoff. De Noor van Katusha vond het ‘zwaar’ gisteren. “Vandaag was het makkelijker. Ik hoopte op de eindoverwinning, maar dat is niet gelukt.”


Uitslag etappe 2: Antwerpen – Rotterdam 163 km
1.Theo Bos (Ned)Rabobank3u 30' 06"
2.Andre Greipel (Dui)Lotto-Belisolz.t.
3.Tom Boonen (Bel)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
4.Alexander Kristoff (Noo)Katushaz.t.
5.Adam Blythe (GBr)BMC Racing Teamz.t.
6.Stefan van Dijk (Ned)Accent Jobsz.t.
7.Alessandro Bazzana (Ita)Team Type 1-Sanofiz.t.
8.Kenny van Hummel (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
9.Marco Benfatto (Ita)Liquigasz.t.
10.Adrien Petit (Fra)Cofidisz.t.
13.Tom Veelers (Ned)Argos-Shimanoz.t.
26.Jetse Bol (Ned)Rabobank+4"
34.Johnny Hoogerland (Ned)Vacansoleil-DCM+4"
131. (laatste)Jan Ghyselinck (Bel)Cofidis+6' 40"

Eindklassement:
1.Tom Boonen (Bel)Omega Pharma-Quick Step7u 26' 47"
2.Andre Greipel (Dui)Lotto-Belisol+1"
3.Alexander Kristoff (Noo)Katusha+11"
4.Tom Veelers (Ned)Argos-Shimano+13"
5.Mark Renshaw (Aus)Rabobank+14"
6.Steele von Hoff (Aus)Garmin-Sharp+16"
7.Guillaume Boivin (Can)Spidertech Powered by C10+16"
8.Jonathan Cantwell (Aus)Saxo Bank-Tinkoff Bank+16"
9.Michael van Staeyen (Bel)Topsport Vlaanderen+16"
10.Benjamin Verraes (Bel)Accent Jobs+16"
19.Johnny Hoogerland (Ned)Vacansoleil-DCM+20"
26.Roy Curvers (Ned)Argos-Shimano+34"
32.Theo Bos (Ned)Rabobank+46"
131. (laatste)Jan Ghyselinck (Bel)Cofidis+33' 13"