Wat eet de renner? Wat eet de renner?

Wat eet de renner?

AchtergrondenTour de France Laatst bijgewerkt 27 augustus 2017 14:03 Tim van Hengel

Het eten in de eetzakjes die uitgedeeld worden bij de ravitaillering, is slechts het topje van de ijsberg van de totale maaltijd van een renner. Een vrouw heeft per dag gemiddeld 2000 kilocalorieën (kcal) nodig, voor de man is dat gemiddeld 2500 kcal per dag, maar voor een wielrenner gelden andere wetten. “Johnny Hoogerland eet een pak havermout per dag.” Samen met Charles, soigneur bij Vacansoleil-DCM, sprak ik over de duizenden kilocalorieën die iedere 24 uur verbrand worden door de renners en dus ook weer aangevuld moeten worden.

» Door Tim van Hengel
» Rotterdam

De mosselparty bij Vacansoleil-DCM op één van de rustdagen in de Tour de France is langzamerhand een traditie geworden. Journalisten uit alle windstreken komen dan samen om onder het genot van de gekookte ‘zeevruchten’ (70 kcal per 100 gram) inspiratie op te doen voor hun verhalen. De maaltijd in Hôtel La Palmeraie in Pau wordt afgesloten met Tiramisu (zo’n 250 kcal per 100 gram). Onvoorstelbaar dat een renner dus zo’n 10 kilogram mosselen zou moeten eten om zijn energievoorraad aan te vullen.

“Een renner verbrandt in de Tour de France tussen de 6.000 en 7.000 kilocalorieën per dag”, zegt Charles terwijl we aan de mosselen en de frieten zitten. Dat is een groot contrast met de 2.500 kcal die een ‘normaal’ mens naar binnen werkt. Daartussen zitten ook uitschieters naar 10.000 kilocalorieën, afhankelijk van de zwaarte van de etappe, de weersomstandigheden en de inspanningen die de renner moet leveren. Als er iedere dag zo’n 7.000 kilocalorieën afgaan, dan moeten er iedere dag ook zo’n 7.000 kilocalorieën bijkomen.

100 gram koolhydraten staat gelijk aan… (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Ontbijt en lunch
Als ontbijt eten renners van Vacansoleil-DCM havermout, muesli en/of een omelet. Charles onthult dat Johnny Hoogerland bijvoorbeeld een pak havermout per dag eet. Dat is al goed voor zo’n 1.825 kcal. Ongetwijfeld om zijn aanvalsdriften te faciliteren bedenk ik erbij terwijl ik nog wat frietjes opschep.

De ploeg gaat zo’n drie uur voor de start van de etappe aan tafel voor het middageten. De renners eten dan warm en dan moet je denken aan 550 gram pasta of 300 gram rijst. Het aantal grammen is afhankelijk van het aantal koolhydraten dat de renners binnen moeten krijgen. De kok van de ploeg vertelt dat de renners zich iedere dag aan het eetschema moeten houden. Voor sommige renners was dat moeilijk, maar intussen zijn ze eraan gewend.

Ravitaillering
Veel wielerliefhebbers hebben er een hobby van gemaakt om de eetzakjes van de renners te sparen. Vaak stellen zij zich strategisch op na de ravitaillering (het schijnt dat ze postvatten op zo’n 300 meter na de zone) om de kans op een grote buit zo groot mogelijk te maken. Maar wat zit er precies in die eetzakjes?

Eetzakje van Vacansoleil-DCM. Klik voor een vergroting. (illustratie: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

“In het tasje zit altijd een bidon met water of energiedrank of met dorstlesser”, vertelt Charles terwijl we de laatste mosselen opeten. “Ook zitten er één of twee energierepen en energiegelletjes in.” Om de maag te vullen bevat het tasje ook 3 of 4 broodjes en kaasjes en voor de energie en de smaak een klein blikje cola.

Na de mosselen bezondigden we ons nog even aan de voortreffelijke tiramisu. Niet alleen het eten van de renners is tot in de puntjes verzorgd bij Vacansoleil-DCM!

  • Laurens Alblas

    27 augustus 2012 #1 Author

    Zijn dat de mannen van Cycling Story achterin het beeld op 1:30 van het NOS-filmpje? 😉