Sprinter Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM) heeft aan de derde etappe de bolletjestrui overgehouden. De 24-jarige Nederlands kampioen van 2011 zat mee in de lange ontsnapping en kwam op drie van de vier beklimmingen als eerste boven. Daardoor nam hij de leiding in het bergklassement over van de Spanjaard Javier Chacon (Andalucia). Etappewinst was er voor Alejandro Valverde. De kopman van Movistar veroverde en passant ook de rode leiderstrui.

De etappe van vandaag telde drie beklimmingen, te weten de Alto La Aldea (2e categorie), de Puerto de Vitoria (3e), de Puerto de Campazar (3e) en de Alto de Arrate (1e), waarop tevens de aankomstlijn was getrokken. Christophe Riblon (AG2R La Mondiale), Sergio Carrasco Garcia (Andalucia), Andrey Zeits (Astana), Philippe Gilbert (BMC Racing Team), Nico Sijmens (Cofidis), Dominique Rollin (FDJ-Big Mat), Markel Irizar Aranburu (RadioShack-Nissan) en Pim Ligthart tekenden voor de vlucht van de dag.

Het kwik steeg gedurende de dag tot voorbij de 36 graden en de voorsprong van de acht schommelde de hele dag tussen de drie en vier minuten. Ligthart was erg bedrijvig op de eerste drie beklimmingen en veroverde genoeg punten om de leiding in het bergklassement te pakken. Onder impuls van Team Sky werd de voorsprong van de vluchters omlaag gebracht en op acht kilometer van de finish was de lange ontsnapping definitief voorbij.

Door het hoge tempo aan de kop van het peloton op de slotklim verloor leider Jonathan Castroviejo (Movistar) al gauw de aansluiting met de favorieten. Valverde zorgde voor de eerste schifting onder de favorieten. De Spanjaard kreeg uiteindelijk alleen Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Joaquin Rodriguez (Katusha) en Chris Froome (Team Sky) mee in zijn wiel. Ondanks verschillende inspanningen van Contador ging de dagzege naar Valverde, die afrekende met Rodriguez in de sprint. Dankzij zijn zege is Alejandro Valverde tevens de nieuwe leider in het algemeen klassement, waarin Bauke Mollema en Robert Gesink opgeschoven zijn naar de zesde en zevende positie.

Uitslag etappe 3: Faustino V – Eibar (Arrate) 155,3 km

1.Alejandro Valverde (Spa)Movistar3u 49' 37"
2.Joaquin Rodriguez (Spa)Katushaz.t.
3.Christopher Froome (GBr)Team Skyz.t.
4.Alberto Contador (Spa)Saxo Bank-Tinkoff Bankz.t.
5.Daniel Moreno (Spa)Katusha+6"
6.Bauke Mollema (Ned)Rabobank+6"
7.Eros Capecchi (Ita)Liquigas+6"
8.Beñat Intxausti (Spa)Movistar+6"
9.Andrew Talansky (VSt)Garmin-Sharp+6"
10.Robert Gesink (Ned)Rabobank+6"
16.Laurens ten Dam (Ned)Rabobank+47"
32.Rob Ruijgh (Ned)Vacansoleil-DCM+1' 18"
79.Tom Dumoulin (Ned)Argos-Shimano+3' 50"
197. (laatste)Joost van Leijen (Ned)Lotto-Belisol+16' 22"

Algemeen klassement na etappe 3:
1.Alejandro Valverde (Spa)Movistar8u 46' 56"
2.Beñat Intxausti (Spa)Movistar+18"
3.Joaquin Rodriguez (Spa)Katusha+19"
4.Christopher Froome (GBr)Team Sky+20"
5.Alberto Contador (Spa)Saxo Bank-Tinkoff Bank+24"
6.Bauke Mollema (Ned)Rabobank+28"
7.Robert Gesink (Ned)Rabobank+28"
8.Rigoberto Uran (Col)Team Sky+30"
9.Daniel Moreno (Spa)Katusha+33"
10.Igor Anton (Spa)Euskaltel+46"
17.Laurens ten Dam (Ned)Rabobank+1' 12"
33.Rob Ruijgh (Ned)Vacansoleil-DCM+2' 05"
78.Tom Dumoulin (Ned)Argos-Shimano+5' 01"
197. (laatste)David Boucher (Fra)FDJ-Bigmat+28' 19"