Dutch Food Valley Classic 2012 – Uitslag Dutch Food Valley Classic 2012 – Uitslag

Theo Bos heeft in Veenendaal de 27e Dutch Food Valley Classic op zijn naam geschreven. De Raborenner bleef in de sprint de Slowaak Peter Sagan, die afgelopen Tour de France nog met de groene trui naar huis ging, en zijn Australische ploeggenoot Mark Renshaw voor. Bos wint hiermee voor het tweede jaar op rij het voormalige Veenendaal-Veenendaal.

De beginfase van de koers wordt gekenmerkt door een regen aan demarrages. Veel renners proberen gauw te ontsnappen, maar door het moordende tempo krijgen zij geen ruimte. Uiteindelijk lukt het zes renners om een vlucht op touw te zetten. De koplopers luisteren naar de namen Dominik Nerz (Liquigas), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen-Mercator), Bas Stamsnijder (CT De Rijke-Shanks), Robin Chaigneau (Koga Cycling Team), Dries Hollanders (Metec Continental Cyclingteam) en Mike Teunissen (Nationaal Team Nederland). Dat het hard gaat, laat het gemiddelde van het eerste uur wel zien: maar liefst 46,4 kilometer per uur!

De zes krijgen zo’n vijf minuten van het peloton, waarin Rabobank, Argos-Shimano en Vacansoleil-DCM de touwtjes in handen hebben. Omdat Nerz in de kopgroep zit, neemt Sagans Liquigas geen verantwoordelijkheid in het peloton en dus rust die last op de schouders van de Nederlandse ploegen. Op 70 kilometer van de aankomst moet Bas Stamsnijder vooraan de rol lossen en dus bestaat de kopgroep vanaf dat moment uit vijf renners.

De vijf koplopers krijgen lang een vrijgeleide van het peloton, maar ze zingen het niet uit tot de finish. Op zo’n tien kilometer voor de streep wordt het quintet gegrepen en maakt heel Veenendaal zich op voor een massasprint. Daarin is Theo Bos de sterkste, voor Peter Sagan en Mark Renshaw. Het is Bos’ tweede opeenvolgende zege in Veenendaal en misschien kan hij in 2013 wel de eerste renner worden in de Utrechtse gemeente met drie zeges op zak.

Uitslag Dutch Food Valley Classic 2012 – 197,4 km

1.Theo Bos (Ned)Rabobank4u 35' 32"
2.Peter Sagan (Slw)Liquigas-Cannondalez.t.
3.Mark Renshaw (Aus)Rabobankz.t.
4.Tom Veelers (Ned)Argos-Shimanoz.t.
5.Michael Van Staeyen (Bel)Topsport Vlaanderen-Mercatorz.t.
6.Blaz Jarc (Slv)Team Netappz.t.
7.Frederique Robert (Bel)Lotto-Belisolz.t.
8.Barry Markus (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
9.Dylan Groenewegen (Ned)De Rijke-Shanksz.t.
10.Sven VandousselaereTopsport Vlaanderen-Mercatorz.t.