Dutch Food Valley Classic 2012 – Voorbeschouwing en favorieten Dutch Food Valley Classic 2012 – Voorbeschouwing en favorieten

Na de Amstel Gold Race is de Dutch Food Valley Classic de grootste eendagskoers in Nederland. De semi-klassieker, die tot en met 2006 bekend stond als Veenendaal-Veenendaal, wordt dit jaar al voor de 27e keer verreden. Wie wordt de opvolger van Theo Bos?

Het parcours:
Om 11.30 uur klinkt in Veenendaal het startschot voor de 27e editie van de Dutch Food Valley Classic. Via Amerongen, Elst en Rhenen gaat het richting Gelderland. Daar worden tussen Groesbeek en Nijmegen (Berg en Dal) enkele heuvels beklommen. Vervolgens rijden de renners drie rondes in de omgeving van Rheden, waarbij ook dit jaar de Posbank (2,2 km à 3,1%) zal worden aangedaan. Na de heuvelzone gaat het terug richting Veenendaal om rond de klok van half 5 te finishen aan de Kerkewijk. Krijgen we daar een massasprint of kan een groep vluchters het jagende peloton achter zich houden?

De favorieten:

Vijf sterren: Sagan
Peter Sagan is pas 22, maar heeft al een erelijst om u tegen te zeggen. Zo won de Slowaak al drie ritten in de Vuelta (2011) en in de voorbije Tour de France maakt hij veel indruk door eveneens drie etappes op zijn naam te schrijven. Sagan legde daarnaast beslag op de groene trui. Dit seizoen wist hij al 16 koersen/etappes te winnen. De kans is groot dat er in Veenendaal een zeventiende bijkomt. Wie gaat het supertalent uit Slowakije kloppen?

Vier sterren: Bos, Veelers
Twee rappe mannen die het Sagan in ieder geval zeer lastig kunnen maken zijn titelverdediger Theo Bos (Rabobank) en Tom Veelers (Argos-Shimano). Bos bewees vorige week met een ritzege in de Eneco Tour dat hij in vorm is. Tom Veelers keert dan weer na een rustperiode van een maand terug in competitie. Tijdens de Tour de France verraste hij velen door in twee massasprints naar een top-5 klassering te sprinten. Reden genoeg om hem morgen (vrijdag) tot de absolute favorieten te rekenen.

Drie sterren: Dehaes, Van Hummel, Renshaw
De derde rappe landgenoot, die aan de start verschijnt, is oud-winnaar Kenny van Hummel. De renner van Vacansoleil-DCM werd op het laatste moment toegevoegd aan de selectie en wordt de troef van de Nederlandse World Tour-formatie. Kenny van Hummel wist al eens in 2009 te zegevieren. Kan hij winnen en op gelijke hoogte komen met Wiebren Veenstra (’90+’91) en Steven de Jongh (’00+’01)? In dit rijtje vinden we ook De Belg Kenny Dehaes terug. Hij is de rappe man binnen het team van Lotto-Belisol en was in 2011 al eens zesde. Mark Renshaw (Rabobank) is nog een aansprekende naam op de deelnemerslijst. De Australiër heeft de kwaliteiten om voor eigen succes te gaan, maar moet waarschijnlijk de sprint gaan aantrekken voor ploegmaat Theo Bos. Of worden de rollen ditmaal omgedraaid?

Twee sterren: Schorn, Van Staeyen, Stroetinga, Traksel
Bobbie Traksel is samen met Leon van Bon (2003), Steffen Radochla (2007) en Theo Bos (2011) één van de vier oud-winnaars die aan de start staat. In 2002 was de toen pas 20-jarige Traksel de rapste van een kopgroep van elf man. Hij wist destijds Bart Voskamp en Robbie McEwen achter zich te houden. Traksel zal morgen uitkomen voor de nationale selectie. In datzelfde shirt werd Wim Stroetinga twaalf maanden geleden tweede achter Theo Bos. Kan de renner van het Koga Cycling Team weer meedoen voor de overwinning? Daniel Schorn (Team NetApp) uit Oostenrijk en de Belg Michael van Staeyen zijn net als Stroetinga en Traksel mannen om rekening mee te houden.

Één ster: Baugnies, Ershov, Markus, Radochla, Vangenechten
Jérôme Baugnies (Team NetApp), Artur Ershov (Team RusVelo), Barry Markus (Vacansoleil-DCM), Steffen Radochla (Team NSP-Ghost) en Jonas Vangenechten (Lotto-Belisol) zijn misschien niet allemaal bekend bij het grote publiek, maar zijn één voor één rap aan de meet. Zo staan de Nederlander Markus en zuiderbuur Vangenechten als sprinttalenten te boek en de Rus Ershov won dit jaar nog een etappe in de Ronde van Qinghai Lake. Hij was in rit 8 sneller dan de Andrea Guardina, de ‘coming man’ bij de Italianen. Kortom, een man om in het oog te houden. Of kan Steffen Radochla nog eens stunten?

Graeme Brown (Rabobank) is onze joker.

De favorieten voor de 27e Dutch Food Valley Classic volgens Cycling Story:
***** Sagan
**** Bos, Veelers,
*** Dehaes, Van Hummel, Renshaw
** Schorn, Van Staeyen, Stroetinga, Traksel
* Baugnies, Ershov, Markus, Radochla, Vangenechten

Joker: Graeme Brown (Rabobank)