Hij staat dit jaar al voor de 27e keer op het programma. De Dutch Food Valley Classic (voorheen Veenendaal-Veenendaal). Met een mooi startveld (o.a. Peter Sagan, Theo Bos, Mark Renshaw, Tom Veelers) en een hertekend parcours hoopt de organisatie op vrijdag 17 augustus een spannende koers te bieden. Tijd om het parcours eens nader te bestuderen.

Traditionele start
Traditiegetrouw vindt de start van deze semi-klassieker plaats op De Markt in Veenendaal. Slechts één editie klonk het startschot in een andere plaats, toen in 2009 het peloton vanuit Barneveld vertrok. Na dit eenmalige uitstapje is de start weer thuis in Veenendaal. Vrijdag zullen de renners vanaf 10.30 uur de presentielijst tekenen om een uur later te beginnen aan de 197,4 kilometer lange koers. Na de neutralisatie zal koersdirecteur Job van Schuppen om 11.44 in het nabijgelegen Overberg het officiële startsein geven. Via Amerongen, Elst, Rhenen, Ochten en Dodewaard gaat het dan richting Nijmegen.

Nieuwe obstakels
Het is sinds lange tijd dat het op één na grootste eendaagse wielerevenement in Nederland de regio Nijmegen aandoet. De passages door Ede, Barneveld en de lussen naar Stroe en Wijk bij Duurstede (lastig vanwege de wind op de dijk) maken geen deel meer uit van het parcours. Daartegenover staat de herintrede van Berg en Dal. Mede op verzoek van diverse ploegleiders keert Berg en Dal (tussen Groesbeek en Nijmegen) terug. Hier zullen de renners enkele pittige heuvels voor de kiezen krijgen. Vervolgens rijdt de karavaan door naar Huissen, de woonplaats van Kenny van Hummel (winnaar in 2009), om even later te beginnen aan de lussen bij Rheden. De Gelderse plaats staat bekend om de Posbank en zoals ieder jaar vormt de bijbehorende klim (2,2 km à 3,1%) een lastig obstakel in de Dutch Food Valley Classic (1.1). Vrijdag staat hij maarliefst drie keer op het menu.

Terug naar Veenendaal
Na deze heuvelzone belanden we in volle finale en keert de karavaan via Arnhem, Oosterbeek, Wageningen en Rhenen terug naar Veenendaal. De Grebbeberg (1 km à 3,5%) op 15 kilometer van de aankomst is hierbij nog wel een extra vermelding waard. Geraakt hier nog een groep weg of houdt het peloton alles tot aan de meet onder controle? Bij het binnenrijden van Veenendaal weten we al veel meer. Dan gaat het namelijk enkel nog in een rechte lijn naar de Kerwewijk, de straat waar sinds 1985 de streep is getrokken. Op 400 meter is er nog een bocht naar rechts en hier is het een kwestie van uitstekend gepositioneerd te zitten. Wie daar goed van voren zit, maakt veel kans op de zege. Vraag maar aan Theo Bos, die in 2011 als tweede de bocht doorkwam en op indrukwekkende wijze de massasprint wist te winnen. Kan hij dit kunstje over enkele dagen dunnetjes overdoen of gaat er iemand anders met de zege aan de haal?


Klik hier voor het gedetailleerde en volledige route- en tijdschema.

Kijk voor meer informatie over de Dutch Food Valley Classic op www.dfvc.nl of volg alles op Twitter via @DFVC_Official.