Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis reden gisteren de teamsprint voor de vrouwen op de Olympische wielerbaan. Ondanks dat ze een nieuw Nederlands, en in eerste instantie Olympisch, record vestigden werden de dames in de kwalificatie vijfde. Een tussenronde zou beslissen of de dames alsnog om het brons mochten strijden.

In die tussenronde reed ook Groot-Brittannië tegen Oekraïne. De Britten werden echter gediskwalificeerd. Resultaat: de tegenstander van Groot-Brittannië in de rit waarin ze gediskwalificeerd werden, namelijk Oekraïne, mocht strijden om het brons, ondanks dat de Nederlandse dames een halve seconde sneller reden.

Het brons werd uiteindelijk gepakt door Australië. Het zilver ging naar Duitsland en het goud naar China… Of toch niet? Ook de Chinese dames begingen een fout tijdens de overname. De Chinezen werden een plek teruggezet en moesten genoegen nemen met het zilver. Het goud ging uiteindelijk naar de Duitse dames.

Beelden zijn van de NOS:
Nederlands, en in eerste instantie ook Olympisch, record van Hijgenaar en Kanis
Samenvatting teamsprint
Reactie Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis