Kristin Armstrong heeft de Olympische tijdrit bij de vrouwen op haar naam weten te schrijven. In de race over 29 km was de Amerikaanse op alle meetpunten de snelste, gevolgd door de Duitse Judith Arndt en de Russin Olga Zabelinskaya. De Nederlandse deelneemsters Ellen van Dijk en Marianne Vos werden respectievelijk achtste en zestiende.

24 rensters gingen vandaag van start in de Olympische tijdrit. Hieronder twee Nederlanders: Ellen van Dijk en Marianne Vos. Vos pakte afgelopen zondag al de gouden medaille in de wegwedstrijd. Van Dijk kwam net als veel andere renners buiten de tijdlimiet binnen, maar was net als de rest van de Nederlandse vrouwen onderdeel van het succes van Marianne. Vandaag dus het tweede onderdeel op de weg: de tijdrit. De rit is 29 km lang, met een tussentijds meetpunt na 20.4 km.

De Russin Olga Zabelinskaya, die afgelopen zondag brons pakte achter Vos, pakte al vlug de snelste tussentijd en ook op de finish zette de Russin de snelste voorlopige tijd op de klok. Inmiddels reed ook Ellen van Dijk op het parcours. De Nederlandse wist de voorlopig tweede tussentijd neer te zetten, maar er zouden nog 9 rensters na haar van start gaan.

Vervolgens was het de Nieuw Zeelandse Villumsen die 7,67 seconden sneller was dan Zabelinskaya bij de tijdmeting. Ze piekte echter te vroeg, want over de totale 29 km kon Villumsen niet over de Russin heen komen. Iets wat de Duitse Judith Arndt wél wist te doen. Op het tussenpunt was ze sneller dan Zabelinskaya en ook op de streep wist ze de Russin voor te blijven. Ook Marianne Vos passeerde het tussenmeetpunt, maar kwam niet dichterbij dan ruim twee minuten van de Duitse. Even later ging de Amerikaanse Kristin Armstrong zelfs nog onder de tijd van Arndt.

Uiteindelijk zou het ook Kristin Armstrong zijn die de snelste tijd over de volledige 29 km zou neerzetten. Daarachter was het de Duitse Arndt die op de tweede plek bleef staan. Zabelinskaya moet, net als afgelopen zondag, genoegen nemen met een bronzen medaille. Ellen van Dijk wordt achtste en Marianne Vos zestiende.

Wielrennen op de Olympische Spelen 2012 – Uitslag tijdrit vrouwen:

1.Kristin ArmstrongVerenigde Staten29 km in 37' 34,82"
2.Judith ArndtDuitsland+15,47"
3.Olga ZabelinskayaRusland+22,53"
4.Linda Melanie VillumsenNieuw Zeeland+24,36"
5.Clara HughesCanada+54,14"
6.Emma PooleyGroot-Britannië+1'02,88"
7.Amber NebenVerenigde Staten+1'10,35"
8.Ellen van DijkNederland+1'18,86"
9.Trixi WorrackDuitsland+1'45,91"
10.Elizabeth ArmitsteadGroot-Britannië+1'51,42"
16.Marianne VosNederland+3'05,97"