Bradley Wiggins heeft de Olympische tijdrit op zijn naam geschreven. In de 44 km wist de Brit, onder luid gejuich van het eigen publiek, naar de gouden plak te rijden en daarmee zijn favorietenrol waar te maken. Grote verliezer van de dag was Luis Leon Sanchez, van wie de ketting brak tijdens de start.

In de Olympische tijdrit voor de mannen gingen 37 renners van start, hieronder twee Nederlanders: Lars Boom en Lieuwe Westra. De Australiër Cadel Evans startte wegens vermoeidheid vandaag niet, op advies van de dokter. Fabian Cancellara, de regerend Olympisch kampioen tijdrijden en viervoudig wereldkampioen tijdrijden, startte daarentegen wel gewoon. Tijdens de Olympische wegrit afgelopen zaterdag crashte hij en liep hij volgens zijn arts een whiplash op.

Luis Leon Sanchez heeft grote pech met een kettingbreuk aan de start van zijn Olympische tijdrit in Londen 2012 (foto: © london2012.com)

Luis Leon Sanchez was vandaag de renner met de grootste pech. Tijdens het aanzetten om weg te rijden van het startpodium brak de ketting van zijn fiets. De Spaanse renner reed van het podium af, maar het was vergeefs. Sanchez stak hulpeloos en verbijsterd zijn hand op. Vanuit de volgwagen kwam er al iemand met een nieuwe fiets aanrennen, maar zijn race was, voordat die goed en wel was gestart, al voorbij. Tijdens de rit moest Sanchez vervolgens ook nog eens een wiel wisselen.

Lars Bak zette, als negende renner die startte, een sterke voorlopig snelste tijd op de klok. De grote renners zouden echter nog van start moeten gaan en dat zou blijken. Sanchez was inmiddels uitgeschakeld, maar Michael Rogers, Christopher Froome, wereldkampioen Tony Martin, winnaar van de Tour de France Bradley Wiggins en viervoudig wereldkampioen en voormalig Olympisch kampioen tijdrijden Fabian Cancellara reden goede tijden.

Op de tussentijdse meetpunten (na 18,4 en 29,9 km) was het Wiggins die, onder grote aanmoediging van het Britse publiek, steevast als snelste door de tijdmeting heen kwam, met Tony Martin als tweede, Christopher Froome als derde en Fabian Cancellara als vierde. De jonge Amerikaan Taylor Phinney wist bij het eerste tussenpunt nog als vijfde over de streep te komen, maar viel bij het tweede meetpunt wat verder terug.

Uiteindelijk zou de top drie op de finish onveranderd blijven. Phinney wist nog knap terug te komen naar een vierde plaats. De vijfde plaats werd ingenomen door de Italiaan Marco Pinotti. Cancellara verloor in het laatste deel aardig wat tijd en eindigde op een zevende plek. Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra werden respectievelijk 11e en 22e.

Wielrennen op de Olympische Spelen 2012 – Uitslag tijdrit mannen:

1.Bradley WigginsGroot-Brittannië44 km in 50' 39,54"
2.Tony MartinDuitsland+42,00"
3.Christopher FroomeGroot-Brittannië+1'08,33"
4.Taylor PhinneyVerenigde Staten+1'58,53"
5.Marco PinottiItalië+2'09,74"
6.Michael RogersAustralië+2'11,85"
7.Fabian CancellaraZwitserland+2'14,17"
8.Bert GrabschDuitsland+2'38,50"
9.Jonathan Castroviejo NicolasSpanje+2'49,82"
10.Janez BrajkovicSlovenië+3'30,18"
11.Lieuwe WestraNederland+3'40,08"
22.Lars BoomNederland+4'50,20"