“Fame at last!” en “Flying Dutchwoman”, dat zijn enkele van de krantenkoppen in de Britse kranten de dag nadat Marianne Vos haar gouden medaille tijdens het wielrennen op de Olympische Spelen heeft gewonnen. Heel de wereld volgde de wegwedstrijd van de vrouwen, waar de Nederlandse eindelijk haar prestaties kon bekronen. “En het mooie van een teamprestatie is dat je het met z’n allen kunt vieren,” aldus Vos.

Na de twee eerste plaatsen in het WK op de weg en in het veld in 2006 werd Vos de volgende vijf(!) keer op de weg steeds tweede. Ondertussen wist ze in het veld nog wel vier keer (2009-2012) wereldkampioen te worden. Het talent straalt er van af, maar toch voelde het de laatste jaren steeds onrechtvaardiger dat er iemand vóór Marianne over de streep kwam tijdens het WK op de weg. De reactie van Marianne zelf was echter dat ze daar niet teveel op kon focussen, “want dan wordt het een obsessie.”

En dat heeft uiteindelijk gewerkt. De Nederlandse vrouwen maakten de koers afgelopen zondag hard en het weer was slecht, waar van tevoren op gehoopt werd. Ondanks dat waren de laatste 500 meter voor Marianne zelf ook nog zenuwslopend. “Je weet dat er goud ligt op de streep, maar het moet wel gebeuren.”

Op de tijdrit van morgen hoopt Marianne ook goed te kunnen presteren. “Het is weer even wat anders, maar ik voel me goed.” Vandaag wordt het parcours nog verkend en dan woensdag “gewoon die 30 kilometer in m’n eentje rammen. Van start tot finish volle bak en de uitslag zie je dan later wel.”

Het volledige interview met Marianne, de dag na haar winst, is hier te zien: http://nos.nl/os2012/video/400527-vos-the-day-after.html.