Wielrennen op de Olympische Spelen 2012 – Voorbeschouwing en favorieten tijdrit mannen Wielrennen op de Olympische Spelen 2012 – Voorbeschouwing en favorieten tijdrit mannen

De Britten grepen op de wegrit naast de medailles, maar krijgen op de tijdrit een herkansing. Met Tourwinnaar Bradley Wiggins en nummer twee Chris Froome maken ze zeker kans op het goud. Cycling Story blikt vooruit en stelde een lijst met favorieten op.

Vijf sterren: Wiggins
De winnaar van de 99e Tour de France was in de twee lange tijdritten (respectievelijk 41 en 53 kilometer) een klasse apart. Hij verwierf hiermee automatisch de status van topfavoriet voor de olympische rit tegen de klok. Met de massale steun van het Britse volk moet hij in staat worden geacht om het goud te veroveren.

Vier sterren: Froome, Martin
In de door Wiggins gewonnen tijdritten, werd zijn land- en ploeggenoot Chris Froome beide keren tweede. Kan hij in eigen land nogmaals tot grote hoogte stijgen? Het beste hebben we immers waarschijnlijk nog niet gezien van deze in Kenia geboren laatbloeier. Iemand die geen geheimen meer voor ons heeft is de Duitser Tony Martin. De regerend wereldkampioen kende door een zware val in de Ronde van Frankrijk een slechte voorbereiding. Vraag is of hij voldoende hersteld is van zijn polskwetsuur. Kan hij het Bradley Wiggins lastig maken?

Drie sterren: Cancellara, Larsson, LL Sanchez
Fabian Cancellara had zich ongetwijfeld ook een gelukkigere aanloop naar deze tijdrit hebben gewenst. De olympisch kampioen van Peking miste tijdens de wegrit een bocht en ging tegen de vlakte. Hij hield hier een kneuzing en bloeduitstorting aan de schouder aan over. Het is nog twijfelachtig of hij woensdag überhaupt wel van start gaat. Mocht hij zijn titel kunnen verdedigen, dan is het nog maar de vraag of hij wel optimaal kan presteren.

Hoewel Gustav Erik Larsson (Zweden) niet in een teleurstellende Tour reed, kan hij altijd voor zijn verrassing zorgen. Zo won hij vier jaar geleden het zilver. Wie niet mag klagen over zijn fysieke toestand is Luis León Sanchez. De laatste Tourweek verliep voor de Spanjaard met een ritzege en een derde plaats in de laatste tijdrit perfect. Het zou zeer knap zijn mocht hij die prestatie in Londen evenaren.

Twee sterren: Chavanel, Pinotti, Rogers, Westra
Inmiddels zijn we aanbeland aan de mannen van de tweede rij. Dit zijn kortom niet de allergrootste favorieten, maar in dit rijtje komen we bijvoorbeeld wel onze Lieuwe Westra tegen. Waartoe is hij in staat? Het behalen van de doelstelling (top-10) zou al een goed optreden betekenen voor de Fries.

Één ster: Boom, Brajkovic, Grabsch, Menchov, Phinney
Lars Boom, onze tweede landgenoot, kan zonder druk vertrekken en het is dan ook moeilijk in te schatten wat hij op dit 44 kilometer vlakke parcours kan uitrichten. De Sloveen Janez Brajkovic werd in 2004 wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, door 19 seconden sneller te zijn dan Thomas Dekker. Beheerst hij deze discipline nog altijd goed? Krijgt de 37-jarige Bert Grabsch uit Duitsland zijn moordende verzet rond? Denis Menchov (Rusland) en de talentvolle Amerikaan Taylor Phinney zijn pure outsiders. Michael Rogers was van 2003 tot 2005 onklopbaar op het WK Tijdrijden, maar wist sindsdien dat niveau niet meer te halen. Kan hij op woensdag 1 augustus nog één keer pieken in zijn (voormalige) specialiteit.

Joker: Jonathan Castroviejo (Spanje)
De nummer elf van het WK 2011 reed een sterke wegrit en wordt ook tegen de klok steeds beter.

De favorieten voor de olympische tijdrit (mannen) volgens Cycling Story:
***** Wiggins
**** Froome, Martin
*** Cancellara, Larson, LL Sanchez
** Chavanel, Pinotti, Rogers, Westra
* Boom, Brajkovic, Grabsch, Menchov, Phinney

Joker: Jonathan Castroviejo