GOUD VOOR MARIANNE VOS! Vos maakte hiermee haar rol van torenhoog favoriete compleet waar. De in Meeuwen woonachtige renster klopte onder barre weersomstandigheden de Britse Elizabeth Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaya in de sprint. Voor de Nederlandse is het haar eerste olympische titel op de weg.

In tegenstelling tot de wegrit bij de mannen, was de koers bij de vrouwen tamelijk lang gesloten. Ellen van Dijk probeerde namens Nederland nog voor de beklimming van Box Hill weg te springen, maar kreeg tot tweemaal toe geen ruimte. Ook een poging van Loes Gunnewijk werd direct onschadelijk gemaakt. De Oranjevrouwen maakten de koers hard, maar direct resultaat had dit niet.

Demarrages van nogmaals Ellen van Dijk en Marianne Vos op de eerste beklimming van het enige obstakel van de dag waren evenmin succesvol. De tempoversnellingen zorgden er wel voor dat het kaf van het koren werd gescheiden. De Nederlandse dames hielden zich aan het plan, maar een val van Loes Gunnewijk was geen onderdeel van het concept. De renster uit Groenlo gleed in de afdaling op het spekgladde wegdek onderuit en hiermee was haar rol uitgespeeld. Ook de tweede doorkomst kon ondanks een tempoversnelling van Marianne Vos geen kopgroep tot stand brengen.

Die primeur was voor de Russin Olga Zabelinskaya. In de afzink reed ze op kousenvoeten weg en sloeg gelijk een mooie kloof. Uit de achtergrond wisten de Amerikaanse Shelley Olds, de Britse Elizabeth Armistead én topfavoriete Marianne Vos de oversteek te maken. Het kwartet had met nog ruim 40 kilometer te gaan een voorsprong van een kleine halve minuut te pakken op het uitgedunde peloton, waar de Duitse en Italiaanse dames de achtervolging leidden. Vooraan viel Olds plots weg door een lekke band.

Mede dankzij goed afstopwerk van Annemiek van Vleuten bouwde het trio de voorsprong uit. De tank raakte ook stilaan leeg bij de achtervolgers en dus begon het er steeds beter uit te zien voor Marianne Vos en co. In de laatste tien kilometer was de buit voor de drie vrouwen binnen en mochten zij onderling het goud, zilver en brons verdelen. Een niet al te krachtige aanval van de Russin op twee kilometer van de meet werd direct gecounterd door onze landgenote. Vervolgens reden ze met z’n drieën The Mall op en bij het bord van de 200 meter zette Vos haar sprint in. Armistead kwam tot aan het wiel, maar Vos was simpelweg te sterk. Op schitterende wijze behaalde ze zo het van harte gegunde en verdiende goud.

Wielrennen op de Olympische Spelen 2012 – Uitslag wegrit vrouwen:

1.Marianne VosNederland140 km in 3u 35' 29''
2.Elizabeth ArmitsteadGroot-Brittanniëz.t.
3.Olga ZabelinskayaRusland+2''
4.Ina-Yoko TeutenbergDuitsland+27''
5.Georgia BronziniItaliëz.t.
6.Emma JohanssonZwedenz.t.
7.Shelley OldsVerenigde Statenz.t.
8.Pauline Ferrand-PrevotFrankrijkz.t.
9.Liesbet de VochtBelgiëz.t.
10.Aude BiannicFrankrijkz.t.
14.Annemiek van VleutenNederlandz.t.

Loes Gunnewijk en Ellen van Dijk kwamen buiten de tijdslimiet binnen.