Leontien Zijlaard-Van Moorsel is zonder twijfel de beste wielrenster die ons land ooit heeft gekend. Met vier gouden Olympische medailles (weg en baan) en 9 wereldtitels in verschillende disciplines behoort ze ook absoluut tot de grootste sportvrouwen uit onze vaderlandse geschiedenis. Met name de drie gouden plakken op de Spelen van Sydney (2000) blijven een uitzonderlijke prestatie.

Het begon in Australië allemaal met de overwinning op de 3000 meter individuele achtervolging op de baan, waar ze met overmacht zegevierde. Met haar eerste goud op zak, stond ze met een goed gevoel aan het vertrek van de wegrit. Mede dankzij het perfecte voorbereidende werk van Mirjam Melchers slaagde ze in barre weersomstandigheden erin om alles en iedereen te kloppen in de massasprint. Ze verwees hiermee Hanka Kupfernagel (Duitsland) en Diana Ziliute (Litouwen) naar het zilver en brons. Enkele dagen later werd de hattrick compleet gemaakt met een knappe zege in de tijdrit.

Beleef hier nogmaals de drie gouden momenten van Leontien Zijlaard-Van Moorsel op de Spelen van 2000:

De beelden zijn van de NOS.