Wielrennen op de Olympische Spelen 2012 – Voorbeschouwing en favorieten wegrit mannen Wielrennen op de Olympische Spelen 2012 – Voorbeschouwing en favorieten wegrit mannen

De wielerliefhebbers vallen allerminst in een zwart gat, nu de Olympische Spelen op het punt van beginnen staan. Zaterdag 28 juli staan 145 renners uit 63 verschillende landen al aan het vertrek van de wegrit om te strijden om de meest waardevolle titel in de sportwereld. Wie wordt de opvolger van Samuel Sanchez? Cycling Story blikt vooruit en stelde een lijst met favorieten op.

Het Parcours:
De meningen betreffende het 252 kilometer lange parcours zijn verdeeld. De ene helft van het peloton vindt het zwaar genoeg voor een afvalrace, terwijl het andere deel een sprint met een grote groep verwacht. De zwaarte van de koers gaat grotendeels afhangen van de renners. Het enige obstakel op de route, Box Hil, gaat hierbij ook een cruciale rol spelen.

Nadat het peloton vanuit het Londense centrum is vertrokken, rijden de renners naar het graafschap Surrey. Daar bereiken ze na 72 kilometer koers de lokale omloop. Aan het begin van deze ronde (15,6 km) doemt Box Hill op. Met zijn lengte van 2,1 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6% kan deze klim als scherprechter dienen. Zeker als de mannen hem negen maal moeten beklimmen.

Het nadeel van dit Olympische circuit is, dat de finish hierna nog (lang) niet in zicht is. Tot aan The Mall (start/finish) dienen er immers nog 40 kilometer te worden afgelegd. De terugweg naar Londen gaat voornamelijk over vlakke wegen. Bij Richmond Park loopt de weg nog eenmaal 1.000 meter à 3% omhoog.

Wie kroont zich 16 kilometer later tot Olympisch kampioen? Dat is zaterdag de grote vraag. Hieronder staat onze lijst der favorieten.

Vijf sterren: Boonen
In het afgelopen voorjaar was Tom Boonen met afstand de sterkste. De Belg wist in enkele weken tijd de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven. De man uit Mol veroverde in juni zijn tweede nationale titel op de weg, maar liet vervolgens de Ronde van Frankrijk links liggen. Om zich zodoende perfect op de Olympische Spelen te kunnen concentreren. Een val in de Ronde van Polen deed iedereen even schrikken, maar er zijn geen negatieve klanken meer te horen uit het Belgische kamp.

In een moeilijk te controleren koers als deze Olympische wegrit (max. 5 man in een ploeg) verwachten wij dat de sterkere eendagsrenners voor de zege zullen strijden. Daar behoort ook ‘Tommeke’ absoluut toe. In het begin van het seizoen was hij ook meerdere malen de rapste van een uitgedund peloton. Een scenario dat in Londen niet ondenkbaar is. Kan Boonen zich nog eens onsterfelijk maken?

Vier sterren: Cancellara, Sagan
Als iemand een sprint kan ontlopen is het Fabian Cancellara wel. De Zwitser kende door een zware valpartij in de Ronde van Vlaanderen een onfortuinlijk jaar. Hij brak zijn sleutelbeen en was pas in de Tour de France weer echt op niveau. Cancellara won de proloog in Luik en droeg zeven dagen het geel. Met het vizier op Londen ging de zilveren medaillewinnaar van Peking (2008) in rit 10 niet meer van start. Wij geloven dat ‘Spartacus’ er na voldoende rust aanstaande zaterdag zal staan.

Op basis van zijn vorm in de Ronde van Frankrijk, mogen we dat ook van Peter Sagan verwachten. De pas 22-jarige Slowaak won maarliefst drie etappes en de groene trui. In enkele jaren tijd is hij dan ook uitgegroeid tot een fenomeen. We raden de concurrentie dan ook af om na 252 kilometer met Sagan in het wiel naar de meet te rijden.

Drie sterren: Boasson Hagen, Cavendish, Greipel
Zoals gezegd is niet uit te sluiten dat er in de buurt van Buckingham Palace om deze speciale zege gesprint gaat worden. Het is dus uitkijken naar spurters met uithoudingsvermogen. Hierbij valt de denken aan Edvald Boasson Hagen (Noorwegen), maar in grotere mate aan thuisfavoriet Mark Cavendish en André Greipel (Duitsland). Beide heren maakten de afgelopen drie weken indruk door drie etappes aan hun palmares toe te voegen. Met name de ‘jump’ waarmee Cavendish in etappe 18 de ritzege veroverde is blijven hangen. Het zal heel lastig worden om de Brit overboord te gooien. Lukt de andere landen dat niet, dan lijkt de opvolger van Samuel Sanchez al nagenoeg vast te staan. Kan ‘Cav’ het voor eigen volk waarmaken?

Twee sterren: Gilbert, Goss, L.L. Sanchez, Valverde
Matthew Goss (Australië) is een andere rappe man op ons lijstje, maar we twijfelen hevig aan het feit of hij de negen rondjes rond Box Hill wel zal overleven. Die twijfels hebben we bij Philippe Gilbert (België) en de Spanjaarden Luis León Sanchez en Alejandro Valverde niet. In een eendagskoers is Gilbert, ondanks zijn tegenvallende seizoen, altijd een gevaarlijke klant. Met de mannen uit Spanje valt rekening te houden, omdat ze met een uitstekende conditie uit Frankrijk zijn teruggekeerd. Vooral Sanchez kende een ijzersterke laatste week. Hopelijk kunnen zij de koers hard maken.

Één ster: Breschel, Degenkolb, Farrar, Nibali, Terpstra
Tot slot zijn we aanbeland bij de outsiders. Te beginnen met de Rabo-renner Matti Breschel. De Deen rijdt nagenoeg onzichtbaar, maar speelt op kampioenschappen altijd een rol van betekenis. John Degenkolb kan in de schaduw van André Greipel een goed resultaat neerzetten. De man van Argos-Shimano won onlangs nog een etappe in Polen. Tyler Farrar (Verenigde Staten) kende door de vele aanrakingen met het asfalt een teleurstellende Tour. Na 252 kilometer kan hij er echter nog zomaar bijzitten. De Italianen hebben geen ijzersterke ploeg, maar wel Vincenzo Nibali in hun midden. De nummer drie van de Tour is één van de renners die wat kan forceren. Last but not least: Niki Terpstra. De Nederlands kampioen is zonder twijfel onze grootste troef voor eremetaal. Als Terpstra het hoge niveau van het NK in Kerkrade haalt, maakt hij zeker kans op het podium. Het is hierbij te hopen dat hij geen hinder meer ondervindt van zijn contact met het Poolse wegdek.

Joker: Alexander Kolobnev (Rusland)
De joker gaat ditmaal naar de Rus Alexander Kolobnev. Een kampioenschapsrenner pur sang.

De favorieten voor de Olympische wegrit (mannen) volgens Cycling Story:
***** Boonen
**** Cancellara, Sagan
*** Boasson Hagen, Cavendish, Greipel
** Gilbert, Goss, LL Sanchez, Valverde
* Breschel, Degenkolb, Farrar, Nibali, Terpstra

Joker: Kolobnev