Live@Tour de France 2012: rustdag in Pau Live@Tour de France 2012: rustdag in Pau

De renners kregen dit jaar van de organisatie van de Tour de France de tweede rustdag voorgeschoteld. Voor de één een zegen, voor de ander een drama. Michael Boogerd verklaarde in het verleden bijvoorbeeld dat hij liever doorreed, dan een verplichte onderbreking in de Tour onderging.

Voor Cycling Story was het een zegen, want we konden uitslapen, bezochten de ploegen van Rabobank, Argos-Shimano, Garmin-Sharp, Movistar, Saxo Bank en Lampre-ISD en mochten aanschuiven bij Vacansoleil-DCM voor haar jaarlijkse Mosselparty. Een verslag van een allerheerlijkst dagje Tour de France (dat intussen een schaduwrandje heeft gekregen na de dopingperikelen rondom Fränk Schleck).

» Door Tim van Hengel
» Pau

De dag begon laat vandaag. Hotel Ariane verwachtte Tim van Dijk en mij om acht uur aan het ontbijt en de bus van Heijthuijzen stond om negen uur klaar bij de voordeur voor een nieuwe dag in de Tour de France 2012. Er stond een rustdag op het programma en dat betekent bidons verzamelen bij ploegen, foto’s schieten van trainende renners en aanschuiven bij het Nederlandse journaille. Even na negen uur (de flesjes water ontbraken nog in de lunchpakketten) vertrok de bus vanuit Lourdes naar Pau, waarin de ploegen zich zouden ophouden.

Eerst gingen we naar het hotel van Rabobank. Toen we aankwamen bij het hotel sloten net de poorten en stonden we voor een dicht hek. Na wild onderhandelen, wachten en nogmaals onderhandelen wisten we uiteindelijk met grote overtuigingskracht ons de toegang tot het terrein te verschaffen. De ploeg was nog niet aan het trainen en nam ruim de tijd om op de foto te gaan, een handtekeningetje te zetten en hun materiaal te controleren. Het kwartet Luis Leon Sanchez, Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam en de door buikkramp getergde Bram Tankink gingen, na gesoigneerd te zijn, de hekken uit voor een trainingstochtje.

Een trainingstochtje dat de ploegen van Movistar, Saxo Bank, Lampre-ISD, Argos-Shimano en Garmin-Sharp al aan het maken waren toen we aankwamen bij hun hotels. Daarna reed de bus van Heijthuijzen door naar het centrum van Pau, naar het Place de Verdun. Terwijl het ene deel van de bus bier ging drinken in de stad, gingen wij met twee anderen naar de Mosselparty van Vacansoleil-DCM. Met de bus gingen we naar de Passage de l’Europe en dat bleek op zo’n 200 meter van het hotel te liggen, waar de renners van Movistar, Saxo en Lampre logeerden.

Tijdens de Mosselparty (een informele bijeenkomst tussen Vacansoleil-DCM en de pers) sprak ik met Gio Lippens, Maarten Ducrot, Daan Luijkx en Charlie, een soigneur van de ploeg die me alles bijbracht over het wel en wee in de ploeg. Wat gaat er bijvoorbeeld allemaal in een zakje dat uitgedeeld wordt bij de ravitaillering? Een uitgebreid relaas over de ditjes-en-datjes van de verzorgers in de Tour de France volgt later deze week.

Het was een gezellige middag waarin zowel pers als renners de mosselen en de aansluitende tiramisu zich lekker lieten smaken. Het Western Best-hotel lag afgelegen op een industrieterrein, maar was omvangen door een oase van rust. De vogels tjielpten tussen het gesmikkel en gekwebbel van de pers door hoog in de bomen, een grasveld omringde het één en ander en de bus van de ploeg schitterde in het Franse zonnetje onder de strakblauwe lucht.

Rond vijf uur was de Mosselparty voorbij en restte ons niets anders dan terug te reizen naar ons hotel in Lourdes, het populaire bedevaartsoord. Via de bus zijn we van Pau-Noord naar het ‘gare’ van Pau gereisd en daarvandaan zijn we met de trein naar Lourdes gereden. Het was weer een verschrikkelijk mooie belevenis om tussen renners, ploegleiding, soigneurs, persvoorlichters en media door te lopen en de verzorging bij de ploegen te ondergaan. Het was mooi om het kwartet van Rabobank te mogen aanschouwen en het was fantastisch om bij Vacansoleil-DCM deel te nemen aan de Mosselparty. Op naar een nieuwe dag Tour de France, waarop we om zes uur ‘s ochtends al aan het ontbijt verwacht worden…

Tot morgen en vergeet niet, vive le vélo!