De eerste slag in de bergen is gewonnen door Chris Froome. Op La Planche des Belles Filles, een debuterende col in de Tour, haalde hij zo de dikverdiende zege binnen voor Sky Procycling. Bradley Wiggins maakte het succes voor de Britse ploeg compleet, door de gele trui van Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan-Trek) over te nemen.

Waar gisteren het slagveld werd aangericht door de vele valpartijen, werd deze middag de schade veroorzaakt door de steile klim en het oppermachtige Sky Procycling. Nadat de zes vroege vluchters (o.a. Luis León Sanchez) tot de orde waren geroepen, werd de toon gezet door Michael Rogers (Aus), die aan de voet van 6 kilometer lange col het tempo flink opschroefde. Robert Gesink en Bauke Mollema (Rabobank) ondervonden te veel hinder van hun val en hoorden tot de eerste slachtoffers. Zij zouden andermaal meer dan 2 minuten verliezen en mogen hun ambities voor het eindklassement definitief opbergen.

Toen Rogers het stokje overgaf aan landgenoot Richie Porte, werd de grote schifting helemaal doorgevoerd. Andere klassementsmannen als Fränk Schleck (RadioShack-Nissan-Trek) en Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) moesten de groep der favorieten laten gaan. Chris Froome nam de laatste twee kilometer voor zijn rekening en dunde het groepje uit tot vijf. Enkel kopman Bradley Wiggins, Cadel Evans (BMC Racing Team), Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) en de verrassende Rein Taaramäe (Cofidis) konden zijn wiel houden.

Samen reden zij naar de streep en het was de Australische titelverdediger Evans die op 350 meter van de finish de sprint aanging. Evans viel echter wat stil op de aankomststrook (stukken tot wel 20%) en zag Chris Froome hard voorbijkomen. De in Kenia geboren Brit had nog wat energie over en snelde indrukwekkend naar zijn allereerste ritzege in ’s werelds grootste wielerevenement.

Naarmate de renners één voor één binnendruppelden, werd de schade pas echt duidelijk. Van de favorieten deden Evans, Wiggins en Nibali goede zaken, terwijl vele concurrenten averij opliepen. Zo ook Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol), die voor de slotklim een lekke band kreeg en niet meer wist terug te keren. Aan de streep bedroeg zijn achterstand maarliefst 1’52”.

Met deze spectaculaire rit kunnen we stellen dat de strijd om het geel officieel is losgebarsten. Iets dat zeker naar meer smaakt. Ook al is dat helaas zonder de Nederlanders, die zich nu vooral zullen moeten gaan richten op het kapen van ritoverwinningen.

Uitslag etappe 7: Tomblaine-La Planche des Belles Filles (199 km)

1.Chris Froome (Gbr)Sky Procycling4u 58' 35"
2.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+2''
3.Bradley Wiggins (Gbr)Sky Procyclingz.t.
4.Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Cannondale+7''
5.Rein Taaramäe (Est)Cofidis+19''
6.Haimar Zubeldia (Spa)RadioShack-Nissan-Trek+44''
7.Pierre Rolland (Fra)Team Europcar+46''
8.Janez Brajkovic (Slo)Astanaz.t.
9.Denis Menchov (Rus)Katusha+50''
10.Maxime Monfort (Bel)RadioShack-Nissan-Trek+56''
29.Bauke Mollema (Ned)Rabobank+2'19''
31.Pieter Weening (Ned)Orica-GreenEdgez.t.
37.Robert Gesink (Ned)Rabobank+2'53''
41.Laurens ten Dam (Ned)Rabobankz.t.
181. (laatste)Gorka Verdugo (Spa)Euskaltel-Euskadi+20'29''

Algemeen Klassement na etappe 7:

1.Bradley Wiggins (Gbr)Sky Procycling34u 21' 20''
2.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+10''
3.Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Cannondale+16''
4.Rein Taaramäe (Est)Cofidis+32''
5.Denis Menchov (Rus)Katusha+54''
6.Haimar Zubeldia (Spa)RadioShack-Nissan-Trek+59''
7.Maxime Monfort (Bel)RadioShack-Nissan-Trek+1'09''
8.Nicolas Roche (Ier)AG2R-La Mondiale+1'22''
9.Chris Froome (Gbr)Sky Procycling+1'32''
10.Michael Rogers (Aus)Sky Procycling+1'40''
30.Bauke Mollema (Ned)Rabobank+4'36''
39.Robert Gesink (Ned)Rabobank+6'57''
41.Steven Kruijswijk (Ned)Rabobank+8'51''
181. (laatste)Brice Feillu (Fra)Saur-Sojasun+55'42''

Klik hier voor de volledige uitslag van etappe 7 en de standen in alle klassementen.