BK Wielrennen 2012 – Uitslag BK Wielrennen 2012 – Uitslag

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) is voor de tweede keer in zijn carrière Belgisch kampioen geworden. Op het biljartvlakke parcours in Geel was hij 253,3 kilometer de snelste van een kopgroep van vijf. Kristof Goddaert (AG2R-La Mondiale) en Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Mercator) mochten mee op het podium.

Het BK werd lange tijd gekleurd door zes vluchters. Hun namen: Frédéric Amorison (Landbouwkrediet-Euphony), Sander Armée (Topsport Vlaanderen-Mercator), Nikolas Maes (Omega Pharma-Quick Step), Staf Scheirlinckx (Accent Jobs-Willems Veranda’s), Tosh van der Sande (Lotto-Belisol) en Maarten Wynants (Rabobank). Zij reden weg in ronde 2 (van 17), kregen een maximale voorsprong van 7’30” en werden op 30 kilometer van het einde gegrepen.

De titelstrijd ontbrandde pas echt op 40 kilometer van de streep, toen Tom Boonen eens goed aan de boom schudde. De kopman van Omega Pharma-Quick Step kreeg ploegmaat Julien Vermote, Sven Vandousselaere en Kristof Goddaert met zich mee. Al snel sloten zij aan bij het duo Bakelants (RadioShack-Nissan-Trek) – Gardeyn (Champion System). Gezamenlijk ging zij op jacht naar de vroege vluchters.

Sneller dan verwacht werden die door het zestal in de kraag gevat. Voor Tom Boonen ging het allemaal niet rap genoeg en plaatste nog eens een demarrage. Enkel Bakelants, Goddaert, Vandousselaere en Vermote konden ditmaal de ferme versnelling beantwoorden. Bij het horen van de bel hadden zij 37” voorsprong op het uitgedunde peloton, waar Lotto-Belisol het vuile werk moest opknappen.

De ploeg van Jurgen Roelandts kreeg het gat niet dicht en plots was daar uittredend kampioen Philippe Gilbert. De renner van BMC Racing Team ging met nog 10 kilometer te gaan in de tegenaanval, maar bleef hangen op 20 seconden. Het was dan duidelijk dat de winnaar vooraan zat. In de sprint wist Boonen zijn concurrentie met overmacht te kloppen.

Uitslag BK Wielrennen 2012:

1.Tom BoonenOmega Pharma-Quick Step253 km in 5u 59' 41''
2.Kristof Goddaert AG2R-La Mondialez.t.
3.Sven VandousselaereTopsport Vlaanderen-Mercatorz.t.
4.Jan BakelantsRadioShack-Nissan-Trek+1''
5.Julien VermoteOmega Pharma-Quick Step+2''
6.Gijs van HoeckeTopsport Vlaanderen-Mercator+16''
7.Kris BoeckmansVacansoleil-DCMz.t.
8.Pieter JacobsTopsport Vlaanderen-Mercatorz.t.
9.Nico EeckhoutAn Post-Sean Kelly Teamz.t.
10.Tom van AsbroeckTopsport Vlaanderen-Mercatorz.t.