Critérium du Dauphiné 2012 – Uitslag etappe 4 (tijdrit) Critérium du Dauphiné 2012 – Uitslag etappe 4 (tijdrit)

Bradley Wiggins (Sky Procycling) heeft zich gebombardeerd tot de grote Tourfavoriet. De Brit schreef met veel machtsvertoon de tijdrit over 53,5 kilometer op zijn naam. Wereldkampioen Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) moest 34” toegeven en ploeggenoot Michael Rogers volgde al op meer dan een minuut (1’11”). Rabo-talent Wilco Kelderman werd indrukwekkend vierde.

Het was Luke Durbridge (Orica-GreenEdge), winnaar van de proloog, die de eerste scherpe richttijd neerzette. Dat zijn 1u 04′ 50” te kloppen was, toonde onze landgenoot Wilco Kelderman aan. De eerstejaars prof had voor vandaag nog geen tijdrit langer dan 33 kilometer gereden, maar daar was niks van terug te zien. De Nederlander reed ijzersterk en was 12 tellen sneller dan de Australiër.

Even leek er een sensatie in de maak, maar Michael Rogers maakte aan alle illusies snel een einde. Tony Martin dook dan weer fiks over diens tijd, maar bij het tweede tussenpunt (40 kilometer) was de winnaar eigenlijk al bekend. Bradley Wiggins was vandaag niet te kloppen, haalde onderweg bijna Cadel Evans in, en reed onverstoorbaar naar de eindstreep. Zijn tijdrit en bijbehorende ritzege moeten hem veel vertrouwen geven richting de Tour.

Wiens zelfvertrouwen dan weer een knauw heeft gekregen, is dat van Andy Schleck (RadioShack-Nissan-Trek). De Luxemburger kwam door een windvlaag ten val en hield daar lelijke schaafwonden op zijn bil aan over. Schleck vervolgde zijn weg nog wel, maar gaf maarliefst 10’29” toe op Bradley Wiggins. Het vooruitzicht dat er in de Tour 100 kilometers tegen de klok op het programma staan, zal hem ook niet erg opbeuren.

Morgen zijn er kansen voor de aanvallers, als er onder meer de Le Grand Colombier (buitencategorie) moet worden beklommen.

Uitslag etappe 4: Villié-Morgon – Bourg-en-Bresse (53,5 km)

1.Bradley Wiggins (Gbr)Sky Procycling1u 03' 12''
2.Tony Martin (Dui)Omega Pharma-Quick Step+34''
3.Michael Rogers (Aus)Sky Procycling+1'11''
4.Wilco Kelderman (Ned)Rabobank+1'25''
5.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Step +1'33''
28.Lieuwe Westra (Ned)Vacansoleil-DCM+3'22''

Algemeen klassement na etappe 4:

1.Bradley Wiggins (Gbr)Sky Procycling14u 11' 07''
2.Tony Martin (Dui)Omega Pharma-Quick Step+38''
3.Michael Rogers (Aus)Sky Procycling+1'20''
4.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Step+1'38''
5.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+1'44''
6.Wilco Kelderman (Ned)Rabobank+1'45''