Hij was enkele dagen wereldnieuws. Mario Cipollini, in de jaren ’90 en begin 21e eeuw de koning van de sprint, zei deze week ‘ervan te dromen zijn landgenoot Andrea Guardini te coachen en aan ritzeges te helpen in de komende Giro’. De 44-jarige wereldkampioen van 2002 reed in 2008 zijn laatste koersen voor het roemruchte Rock Racing, maar is ervan overtuigd dat er in het huidige peloton nog een rol voor hem is weggelegd.

Door Tim van Hengel

Of de Leeuwenkoning ook daadwerkelijk terug zal keren in het peloton is natuurlijk nog maar de vraag, hoewel de populaire Italiaan er waarschijnlijk gek genoeg voor is. In zijn tijd als wielrenner was hij niet vies van een stuntje: Cipollini verscheen al eens verkleed als Romeinse keizer op een erepodium en een boete vanwege een verkeerd truitje was meer regel dan uitzondering. De kleurrijke sprinter scheen vaak zelfs zijn portemonnee in zijn achterzak te hebben om meteen af te rekenen.

In Het Nieuwsblad liet Tom Boonen al doorschemeren een comeback van Mooie Mario toe te juichen. ‘Spurten tegen Cipollini was iets speciaals,’ liet de Belg opschrijven. Hoe graag de wielerfans Mario Cipollini ook over het asfalt zien snellen, bij een eventuele rentree zal hij op de wetten van de UCI stuiten. Een renner die terug wil keren in het peloton zal de internationale wielerunie daarvan zes maanden van tevoren op de hoogte moeten stellen. Aangezien de Giro d’Italia al op zaterdag 5 mei van start gaat, is Cipollini dus al vier maanden te laat en wordt de start van de nationale ronde al een probleem.

Het Belgische Sporza citeerde de ploegleider van Andrea Guardini, Luca Scinto: ‘Onze ploeg heeft geen behoefte aan Mario. Zolang ik baas ben in de ploeg is hier geen sprake van. Ik respecteer Cipollini, maar dit moet een grapje zijn. Mario was een van de iconen van onze sport, maar zijn tijd is voorbij. Als hij eens nadenkt zal hij dit beseffen.’

Misschien maar goed ook. De kans dat hij bij een comeback zijn resultaten van vroeger niet weet te evenaren is groot en dat zou wat afdoen aan de reputatie die Cipollini gedurende de jaren heeft opgebouwd. In mijn herinnering is hij immers de beste en snelste van allemaal; de man die de concurrentie op kon vréten in de massasprint.