WK Veldrijden 2012 – Prestaties Nederland WK Veldrijden 2012 – Prestaties Nederland

Met vijf medailles eiste Nederland eenderde van de prijzen voor zich op. Zowel bij de beloften en de junioren, als bij de dames klonk het Wilhelmus en werd de regenboogtrui aan een Nederlander, dan wel Nederlandse, uitgereikt. Alleen in de koningsklasse stokte de productie en moesten ‘we’ de prijzen aan de Belgen laten. We blikken nog eens kort terug op het WK Veldrijden in het Belgische Koksijde en dan in het bijzonder op de prestaties en de uitslagen van de Nederlandse dames en heren.

Zaterdag zorgde de zoon van Adrie van der Poel (wereldkampioen in 1996) voor het eerste goud. Volledig in de lijn der verwachting reed Mathieu van der Poel naar de overwinning. De topfavoriet had een paar ronden nodig om op stoom te komen, maar daarna was er geen houden meer aan. De jonge renner maakte geen fouten en kwam solo aan.

Daarmee was de koek nog niet op, want ’s middags prolongeerde Lars van der Haar zijn regenboogtrui. De Raborenner maakte een fantastische indruk in de beginfase, maar kreeg vervolgens te maken met Wietse Bosmans. De Belg verweerde zich hardnekkig, maar was in de sprint niet opgewassen tegen de Van der Haar, die bovendien gezelschap had gekregen van landgenoot Michiel van der Heijden.

De massaal toegestroomde Belgische supporters zagen op zondag wederom het eremetaal naar een noorderbuur gaan. Marianne Vos was afgelopen seizoen nagenoeg onklopbaar in het veld en ook tijdens het WK dulde ze weinig tegenstand. Ver achter de veelzijdige renster beëindigde Daphny van den Brand haar laatste WK op een tweede plaats. De blondine neemt binnenkort tijdens de veldrit van Oostmalle afscheid van de topsport.

Neerlands hoop in bange dagen Lars Boom liet het WK in Koksijde aan zich voorbij gaan om zich volledig te kunnen richten op het aankomende wegseizoen. Daarom werden de pijlen gericht op onder meer Thijs van Amerongen, Niels Wubben en Gerben de Knegt. De Nederlanders kwamen er, net als alle andere niet-Belgen, niet aan te pas in het zand. De Belgische overmacht was zo groot, dat de eerste zeven plaatsen bezet werden door Rode Duivels. Beste Nederlander werd uiteindelijk Wubben op een vijftiende plaats.

Mannen:

1ALBERT NielsBel1u 06'07"
2PEETERS RobBel+24"
3PAUWELS KevinBel+30"
15WUBBEN NielsNed+3'41"
17DE KNEGT GerbenNed+3'42"
21VAN DEN BRAND TwanNed+4'07"
23VAN AMERONGEN ThijsNed+4'40"
32HUENDERS MitchellNed-3LAP

Vrouwen:
1VOS MarianneNed41'04"
2VAN DEN BRAND DaphnyNed+37"
3CANT SanneBel+38"
4VAN PAASSEN SanneNed+49"
7DE BOER SophieNed+1'05"
12STULTIENS SabrinaNed+2'43"
15VAN RIJEN LindaNed+2'52"
16GRIMBERG ArendaNed+3'01"

Beloften:
1VAN DER HAAR LarsNed49'20"
2BOSMANS WietseBel+1"
3VAN DER HEIJDEN MichielNed+4"
7TEUNISSEN MikeNed+1'03"
13VAN DER POEL DavidNed+1'55"
15GODRIE StanNed+2'07"
28VAN EMPEL MickiNed+4'13"

Junioren:
1VAN DER POEL MathieuNed43'36"
2VAN AERT WoutBel+8"
3JAUREGUI QuentinFra+21"
16ARIESEN TIMNed+3'12"
18BUDDING MartijnNed+3'16"
22WIJKEL StanNed+4'07"
25VAN BEEK PjotrNed+4'31"
31WEIJERS KoenNed+5'34"