WK Veldrijden 2012 – Uitslag WK beloften WK Veldrijden 2012 – Uitslag WK beloften

Lars van der Haar heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen bij de beloften. De Nederlander versloeg in de duinen van Koksijde de Belg Wietse Bosmans. Michiel van der Heijden maakte met de bronzen medaille het Nederlandse feestje compleet. Van der Haar is de tweede Nederlandse wereldkampioen van vandaag; eerder op de dag was Mathieu van der Poel de sterkste bij de beloften.

Van der Haars wereldtitel betekende de zestiende overwinning in 24 veldritten deze winter. Ook vorig jaar was de 20-jarige renner van de Rabobank de beste; toentertijd klopte hij zijn landgenoot Mike Teunissen en de Tsjech Karel Hnik.

Sterke start
Lars van der Haar oogde gespannen voorafgaand aan de start. Zodra de lichten op groen werden maakte hij echter onmiddellijk korte metten met die ogenschijnlijke spanning en scheidde in de eerste ronde al het koren van het kaf.

Knokken in Koksijde
De eerste renner die in het spoor van de rappe Nederlander kon komen, was de Belg Wietse Bosmans. De pupil van BKCP-Powerplus, de ploeg van onder meer Niels Albert, maakte een sterke indruk op de lange zandstroken en was daarop de meerdere van Van der Haar, die verschillende keren moest passen.

Twee tegen één
Uit de achtergrond kwam Michiel van der Heijden sterk opzetten. De Nederlander vond vooraan de aansluiting en zorgde op die manier voor een numerieke meerderheid voor de Oranje-brigade van bondscoach Johan Lammerts. Het duo probeerde Bosmans te neutraliseren, maar de Belg maakte een zodanig goede indruk op de zandstroken dat de wereldtitel lange tijd geen uitgemaakte zaak was.

Spannende ontknoping
Terwijl uit de achtergrond de Fransman Arnaud Jouffroy in een hoog tempo de koplopers naderde, maakte Lars van der Haar in de laatste ronde een slippertje waardoor Wietse Bosmans ineens de beste papieren leek te hebben voor de regenboogtrui. De Belg pakte enkele meters, maar die waren niet voldoende om de Nederlandse kopman achter te laten. Van der Haar reed terug naar het wiel van Bosmans en nam voor de laatste bocht het commando weer over.

Goud en brons
Even dominant als hij in de eerste ronde alles aan iedereen aan gort reed, zo verwees hij Bosmans terug naar de tweede plaats in de sprint. Lars van de Haar won op die manier goud bij de beloften en liet na afloop van de wedstrijd doorschemeren de overstap naar de profs wel te zien zitten. Michiel van der Heijden bleef Jouffroy voor en pakte de bronzen plak.

Uitslag WK beloften:

1.Lars van der HaarNederland49'20"
2.Wietse BosmansBelgië+1"
3.Michiel van der HeijdenNederland+4"
4.Arnaud JouffroyFrankrijk+5"
5.Laurens SweeckBelgië+50"
6.Marek KonwaPolen+56"
7.Mike TeunissenNederland+1'03"
8.Arnaud GrandZwitserland+1'13"
9.David MenutFrankrijkz.t.
10.Gianni VermeerschBelgië+1'28"