Met het WK Veldrijden voor de deur gaat Cycling Story terug in de tijd en blikt terug op de spannendste edities uit de laatste tien jaar. Deel 2: Het WK van 2004 in Pont-Château (Frankrijk).

In de recente geschiedenis van het WK Veldrijden was het verschil tussen de nummers één en twee nooit zo klein als in 2004. In het Franse Pont-Château vochten Mario de Clercq en Bart Wellens een heroïsche strijd uit op de laatste rechte lijn. De inzet: de wereldtitel.

Op weg naar het WK was er eigenlijk maar één topfavoriet: Bart Wellens. De geliefde crosser uit Herentals behaalde in het seizoen 2003/04 maarliefst 21 zeges, waaronder de eindklassementen van de Superprestige en de Gazet van Antwerpen-trofee. Drie weken voor het wereldkampioenschap veroverde hij ook nog eens de Belgische driekleur. De titelstrijd in Pont-Château moest de kers op de taart opleveren.

Richard Groenendaal was in dat jaar nog altijd Nederlands hoop in bange dagen. Groenendaal werd vlak voor het WK nog tweede in de wereldbekercross van Nommay (Frankrijk) en leek de Belgen het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Het liep door opgave echter uit op een fiasco.

Aangezien er in die periode weinig tegenstand te verwachten was van renners uit Italië, Tsjechië, Frankrijk of Zwitserland, lag de weg naar een nieuw succes open voor de Belgen. Zoals verwacht openden zij op 1 februari 2004 dan ook de debatten. Sven Nys nam resoluut de kop, maar kwam verder niet meer in het stuk voor. De Kannibaal van Baal verdween naar de achtergrond en zou later in de cross zelfs de pijp aan Maarten geven.

In tegenstelling tot Nys hadden zijn landgenoten Mario de Clercq, Bart Wellens, Ben Berden, Sven Vanthourenhout en Erwin Vervecken wel goede benen. Het is Bart Wellens, die in de tweede van elf ronden direct al de forcing probeert te voeren. De Clercq en Vervecken wijken geen meter van zijn wiel.

Als het tempo halverwege de cross stokt, grijpt Ben Berden de kans om er alleen vandoor te gaan. Veel tijd om te dromen van glorie en roem heeft 28-jarige Berden niet, want al snel wordt hij bijgehaald en achtergelaten door Wellens en De Clercq. Titelverdediger Wellens probeert zijn ervaren metgezel te lozen, maar hij krijgt hem er niet af.

Als Wellens in de slotfase een foutje maakt, weet de 23-jarige WK-debutant Sven Vanthourenhout aan te sluiten bij het duo. Een ultieme poging van Wellens om in de laatste ronde Vanthourenhout, maar vooral de sluwe en snelle De Clercq kwijt te spelen mislukt, waardoor het trio gezamenlijk de laatste rechte lijn opdraait.

Super Mario is op papier de snelste in de spurt en kiest voor de gunstige tweede positie, in het wiel van zijn grote tegenstrever. Als Wellens bij het begin van de sprint uit zijn pedaal schiet, is de jonge Vanthourenhout al gezien. De wereldkampioen bij de Beloften is moegestreden en neemt genoegen met het brons. De twee overgebleven kanshebbers zorgen voor een adembenemend duel.

Ondanks het slippertje van Wellens besluit De Clercq om nog even te wachten met zijn eindschot. Als het moment daar is, stormen de twee zij aan zij op de streep af om te bepalen wie de de felbegeerde regenboogtrui in ontvangst mag nemen. Bij de commentatoren klinkt er enige twijfel, maar Bart Wellens is zeker van zijn zaak: hij is voor de tweede maal wereldkampioen. Beelden wijzen uit hoe close het is geweest. Een banddikte is uiteindelijk het verschil tussen goud en zilver.

Op maandag 23 januari besteed het programma Flandriens van het veld nog eens aandacht aan deze geweldige strijd. Michel Wuyts blikt samen met de hoofdrolspelers van toen nog eens terug op dit WK. Flandriens van het veld is om 20.40 uur te zien op het Belgische Canvas.

Uitslag WK Veldrijden 2004:

1.Bart WellensBelgië1u 02' 19''
2.Mario de ClercqBelgiëz.t.
3.Sven VanthourenhoutBelgië+7''
4.Daniele PontoniItalië+21''
5.Ben BerdenBelgië+24''
6.Erwin VerveckenBelgië+29''
7.Francis MoureyFrankrijk+38''
8.Petr DlaskTsjechië+40''
9.Michael BaumgartnerZwitserland+49''
10.Alessandro FontanaItalië+1'09''
12.Wilant van GilsNederland+1'28''

Herbeleef hier nog eens de bewuste sprint: