Terug in de tijd: WK Veldrijden 2002 Terug in de tijd: WK Veldrijden 2002

Met het WK Veldrijden voor de deur gaat Cycling Story terug in de tijd en blikt terug op de spannendste edities uit de laatste tien jaar. Deel 1: Het WK van 2002 in Zolder (België).

De titelstrijd werd een decennia geleden een Belgische aangelegenheid. Met de steun van de massaal aanwezige landgenoten gaven de Belgen de tegenstand geen schijn van kans. Sven Nys, Mario de Clercq en Tom Vannoppen eisten die dag de hoofdrol voor zich op.

Vanaf de start maken de ‘thuisrijders’ er een harde cross van. Gerben de Knegt en Richard Groenendaal kunnen lange tijd volgen, maar bij het ingaan van de laatste ronde heeft het trio Nys-De Clercq-Vannoppen toch een beslissende kloof te pakken.

Ploegmaats De Clercq en Vannoppen maken van de voorsprong gebruik om even met elkaar te babbelen. Nys rijdt onverstoord verder en duikt als eerste het veld in, en wat volgt zijn vele tussentijdse sprints om bij de eerste helling op kop te zitten. Nys slaagt met een gewaagde inhaalmanoeuvre in zijn opzet en geraakt direct boven. Tweevoudig wereldkampioen De Clercq en Vannoppen moeten van de fiets en laten een klein gat.

Na een perfecte afdaling kijkt de man van de Rabobank eens om en ziet tot zijn verbazing dat ‘Super Mario’ hem op de hielen zit. Het tempo wordt daarna iets gedrukt, waardoor ook Vannoppen weer vooraan terug kan keren. De outsider probeert vervolgens op de verrassing te spelen en demarreert net voor de Sacramentshelling uit de rug van het duo.

Naar de mening van zijn teamgenoot De Clercq is dit niet conform de afspraak en gaat achter hem aan. De Clercq zou in het programma Flandriens van het veld ook verklaren dat hij ‘Tom, ho!, ho!’ heeft geroepen in die beslissende fase. Vannoppen moet het gehoord hebben en houdt enigszins in, waardoor zijn twee achtervolgers in diepe finale weer aan kunnen sluiten.

Nys weet dat hij in de sprint geklopt gaat worden door de snellere De Clercq en plaatst net voor het oprijden van de laatste rechte lijn een alles of niets aanval. De geslepen De Clercq laat zich echter niet verrassen, keert terug op het wiel van de moegestreden Nys, en sprint vervolgens naar zijn derde wereldtitel. Tom Vannoppen pakt het zilver, voor Nys die alweer geen wereldkampioen wordt.

Voor de inmiddels 33-jarige Tom Vannoppen betekende het zijn hoogtepunt in een loopbaan, die alles behalve rooskleurig genoemd kan worden. Door diverse blessures raakte zijn carrière in de winter van 2006 in het slop en kwam in die periode zelfs in een depressie terecht. Na een gemiste groepstraining werd hij in 2007 door Sunweb-ProJob ontslagen en reed vanaf december 2007 bij de elite zonder contract. Op 5 juni 2008 besloot hij de fiets aan de wilgen te hangen.

In 2008 kwam hij bovendien in opspraak, omdat er bij hem privé cocaïne werd gevonden. Op 14 oktober 2009 kondigde hij echter zijn comeback aan, maar sindsdien boekte hij alleen nog maar aansprekende resultaten in B-crossen. Een positieve test (cocaïne) in juni 2010 en de bijbehorende tweejarige schorsing betekende een treurig einde van een ooit zo veelbelovende carrière.

Uitslag WK Veldrijden 2002:

1.Mario de ClercqBelgië1u 01' 11''
2.Tom VannoppenBelgië+3''
3.Sven NysBelgië+6''
4.Richard GroenendaalNederland+10''
5.Gerben de KnegtNederland+14''
6.Dominique ArnouldFrankrijk+21''
7.Wim de VosNederland+22''
8.Bart WellensBelgië+26''
9.Ben BerdenBelgië+1'19''
10.Thomas FrischknechtZwitserland+1'31''

Michel Wuyts en Stef Wijnants blikten enkele jaren geleden terug op dit WK: