In het Noord-Brabantse Huijbergen heeft Lars Boom (Rabobank Pro Cycling Team) zijn zesde nationale titel veldrijden behaald. De Vlijmenaar verwees met tamelijk veel gemak Thijs van Amerongen (AA Drink Cycling Team) en Niels Wubben (Rabobank-Giant Offroad Team) naar de plaatsen twee en drie.

Voor de 26-jarige Vlijmenaar was het NK zijn laatste van zes wedstrijden in het veld, die dienden als voorbereiding op het naderende wegseizoen. Boom had er absoluut geen geheim van gemaakt, dat dit NK het hoogtepunt moest worden in zijn tijdelijke rentree. Vanaf de start liet Boom er dan ook geen gras over groeien.

Hij nam direct de touwtjes in handen en kreeg enkel Niels Wubben en Thijs van Amerongen met zich mee. Waar Van Amerongen al snel af moest haken, kon Wubben nog even in het wiel blijven. Maar met nog zeven ronden te gaan, slaagde Boom er toch in een kloof van circa tien seconden te slaan. En dit gat werd met de ronde groter.

Hoewel Boom in de slotfase nog kettingproblemen kreeg en nog tegen de vlakte ging, kwam zijn zesde opeenvolgende titel nimmer meer in gevaar. Achter de ongenaakbare winnaar wist Thijs van Amerongen nog wel Wubben voorbij te steken en naar het zilver te rijden. Twan van den Brand (Orange Babies Cyling Team) en Thijs Al (AA Drink Cycling Team) maakten de top-5 uiteindelijk compleet.

Overige titels
Ook de andere categorieën kregen hun verwachte winnaar. Mathieu van der Poel (Junioren), Lars van der Haar (Beloften) en Marianne Vos (Vrouwen) kwamen allen met een ruime voorsprong solo over de meet. Voor Vos betekende het pas haar tweede titel in het veld. Elfvoudig kampioene Daphny van den Brand moest genoegen nemen met het zilver, terwijl het brons voor Sophie de Boer was.

Uitslag NK Veldrijden 2012:

1.Lars BoomRabobank Pro Cycling Teamin 1u 04' 05''
2.Thijs van AmerongenAA Drink Cycling Team+22''
3.Niels WubbenRabobank-Giant Offroad Team+44''
4.Twan van den BrandOrange Babies Cycling Team+57''
5.Thijs AlAA Drink Cycling Team+1'12''
6.Gerben de KnegtRabobank-Giant Offroad Team+1'45''
7.Patrick van LeeuwenOrange Babies Cycling Team+2'22''
8.Hans BeckingCube-Nutswerk+2'29''
9.Eddy van IJzendoornOrange Babies Cycling Team+3'47''
10.Jeroen BoelenCycling Team De Rijke+4'20''