In een dag van uitersten heeft Sven Nys in Hooglede-Gits voor de achtste keer in zijn loopbaan de nationale driekleur veroverd. Nys (35) lag, op iets meer dan een ronde na, op kop en reed op overtuigende wijze naar de zege. Op gepaste afstand werd Niels Albert tweede. Het brons was weggelegd voor Rob Peeters.

Even was het nog onduidelijk of Nys überhaupt wel aan de start zou staan. De man uit Baal kreeg nadat hij op de rollen had gereden te kampen met een geblokkeerde rug. Nys zocht snel kinesist David Bombeke op en het probleem werd verholpen. Door de situatie stond de topfavoriet toch met de nodige vragen aan het vertrek.

Wie wel noodgedwongen verstek moest laten gaan, was Bart Wellens. Tijdens een in spoed belegde persconferentie maakte Hans van Kasteren, teammanager van Telenet-Fidea, bekend dat zijn poulain deze nacht in levensgevaar had verkeerd. Wellens kreeg ‘s nachts te kampen met hoge koorts, waarna de problemen plotseling ook oversloegen naar de hartspier. Wellens werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis in Antwerpen, waar hij nu nog altijd op de Intensive Care ligt. Volgens de berichten is zijn toestand op dit moment stabiel.

Door alle consternatie zou je haast vergeten dat er ook nog een Belgisch Kampioenschap moest worden verreden. In dit BK dook Rob Peeters als eerste het veld in, maar die werd redelijk snel voorbijgereden door Niels Albert. Sven Nys kende een slechte start en was direct aangewezen tot achtervolgen. Na iets meer dan een ronde wist hij de aansluiting met Albert te maken, waarna Nys begon aan zijn indrukwekkende solo. Albert knokte voor wat hij waard was, maar zag zijn achterstand echter met de minuut groeien.

En dus mocht een geëmotioneerde Nys, na iets meer dan een uur crossen, zijn handen in de lucht steken.

Uitslag BK Veldrijden 2012:

1.Sven NysLandbouwkredietin 1u 02' 20''
2.Niels AlbertBKCP-Powerplus Cyclocross Team+52''
3.Rob PeetersTelenet-Fidea+1'17''
4.Sven VanthourenhoutLandbouwkrediet+1'31''
5.Tom MeeusenTelenet-Fidea+1'37''
6.Dieter VanthourenhoutBKCP-Powerplus Cyclocross Team+2'13''
7.Jan DenuwelaereStyle & Concept Team+2'42''
8.Kenneth van CompernolleStyle & Concept Team+3'05''
9.Bart AernoutsRabobank-Giant Offroad Team+4'02''
10.Kevin PauwelsSunweb-Revor+4'20''