Live@Zesdaagse van Rotterdam: dag 3 Live@Zesdaagse van Rotterdam: dag 3

Er was veel publiek, er was geruis van voorbijkomende fietswielen, er was geronk van derny’s, er was de lange adem van mannen als Yoeri Havik, Danny Stam en Niki Terpstra en er was de korte adem van Teun Mulder, er was rookworst, er waren brede dijen, er waren ranke rondemissen en er was de stem van Cees Maas, die het geheel tot een geheel maakte en die het alleenrecht heeft op bijnamen als ‘De Beul van Potsdam!’. Helaas was er ook de zware val van de getalenteerde Nick Stöpler, die daardoor afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis. Er gebeurt veel op een avondje Zesdaagse Rotterdam en het is niet ongewoon dat je oren en ogen tekort komt om alles bij te houden!

Door Tim van Hengel

Een geur van patat, rookworst en uitlaatgassen komt de neus van de bezoeker binnen als hij het balkon tussen de tribunes in Sportpaleis Ahoy betreedt. Dat is niet gek aangezien vijf van de zes dagen rond of net ná etenstijd aanvangen. Vooral de frieten vinden gretig aftrek onder de toeschouwers.

Niki Terpstra en Iljo Keisse, waarvoor een heuze fanclub op de tribune zat, kloppen Schep en Stroetinga en winnen daarmee de koppelafvalkoers (© 2012 Laurens Alblas/cyclingstory.nl)


Intussen leest speaker Cees Maas de namen van het deelnemersveld op. Al gauw blijkt dat de organisatie weer een gevarieerd peloton bij elkaar heeft getrommeld. Zo is de sterke Jens Mouris aan de snelle Franco Marvulli gekoppeld en zij staan aan het begin van de avond aan de leiding van de Zesdaagse. Niki Terpstra rijdt met Iljo Keisse, die zijn fanclub mee naar Ahoy heeft genomen. Danny Stam deelt zijn kleedkamer met Yoeri Havik, de zoon van zijn zus, en Nederlands kampioen Pim Ligthart treedt aan met ‘de Beul van Potsdam’ Robert Bartko.

De avond begint met de ploegkoers over zestig ronden en het startsein daarvoor wordt gegeven door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. ‘Alles is dus in orde in Nederland,’ concludeert Maas. De eerste punten zijn voor Mouris en Marvulli als zij de tussensprint winnen.

Derny’s
Na de winst van Barry Markus en Marc Hester in de koppelkoers over 60 ronden en de zege van Iljo Keisse en Niki Terpstra in de koppelafvalkoers, komen de derny’s in de baan. Herman Bakker, René Kos, Michel Vaarten, Cees Stam, Joop Zijlaard, Walter Huybrechts: allemaal zijn ze present op de belangrijkste afspraak van het jaar. Als het gebrom van de gangmaakmotortjes aanzwelt, vult Ahoy zich al gauw met rook en een indringende lucht.

Als bromvliegen rijden de gangmakers hun rondjes met in hun achterwiel de dijen van de mannen van de lange adem. Joop Zijlaard, onbetwist de grootmeester in dit onderdeel, neemt in januari 2013 afscheid van de sport, maar dat is beslist niet aan hem af te zien. Op twaalf ronden voor de finish draait hij namelijk de gashendel vol open en met Jos Pronk in zijn wiel kletst hij de andere vijf koppels uit het wiel.

Met een rondje van ruim 66 km/u neemt het duo een behoorlijke voorsprong. Gangmaker Michel Vaarten en Michel Kreder zien het gevaar en rijden naar het ervaren koppel toe. Zij aan zij voeren Vaarten en Zijlaard de debatten en er wordt diep in elkaars ogen gekeken. ‘Joop’ wil aanvankelijk van geen wijken weten, maar moet toch de winst aan Vaarten/Kreder laten. Toch was daar weer even het magische momentje van Zijlaard en het publiek heeft hij daarmee eens te meer op de banken gekregen.

De derny, waarbij elke rijder zijn eigen gangmaker heeft, werd gewonnen door Michel Kreder (© 2012 Laurens Alblas/cyclingstory.nl)

Sprinters
Net als voorgaande jaren is er dit jaar tevens de Sprintzesdaagse. Mickaël Bourgain, Teun Mulder, Kévin Sireau en Andy Lakatosh bekampen elkaar op de onderdelen Keirin, Sprint en Tijdrit om de Sprinters Cup. Sireau heeft de Keirin en de Tijdrit al op zak als hij naast Mulder in de finale Sprint staat. Het startschot klinkt en beide mannen rijden in een slakkengang over het hout in Ahoy. Sireau voorop, Mulder daarachter.

Na een ronde parkeert Sireau zijn fiets op de finishlijn en ook Mulder gaat stil staan, sur place! Het publiek houdt de adem in en ziet toe hoe beide mannen hun evenwicht bewaren op hun smalle fietsjes. Na één minuut en vier seconden vindt Teun Mulder het welletjes en schiet achter de rug van de Franse Europees kampioen langs naar de onderkant van de baan. Sireau vecht voor iedere meter, maar de vogel is gevlogen. Teun Mulder brengt de goedgevulde tribunes in vervoering en wint de finale.

Teun Mulder was Europees kampioen op de sprint Sireau echter te slim af. Sireau heeft nog niets door terwijl Mulder aanzet (© 2012 Laurens Alblas/cyclingstory.nl)

Val
Op dat moment is Nick Stöpler al zo’n twee uur geleden naar het ziekenhuis gebracht. De renner van het Koga Cycling Team kwam tijdens de koppelkoers ongelukkig in aanraking met de reclameborden en maakte een harde klap. Met een open kniewond werd de renner uit Woerden afgevoerd en volgens de voorlopige analyse heeft de 21-jarige Stöpler een gedraaide knieschijf en gescheurde bovenbeenspier. Hij liet via Twitter weten: ‘Ik ga van het beste uit. Een ding weet ik wel, mocht het herstellen, ga ik er alles aan doen om deze 6daagse nog een keer te winnen!’ Zijn ploeggenoot Alex Rasmussen werd na het voorval geneutraliseerd.

Na het hoogtepunt van de avond, de koppelkoers van 60 minuten, suddert de Zesdaagse op zaterdag 7 januari 2012 nog even na. De band Ocobar (onder andere bekend van het VPRO tv-programma Holland Sport) laat Ahoy swingen, de sprinters delen tussen de tribunes handtekeningen uit en de avond wordt afgesloten met de supersprint. In die supersprint passeren Yoeri Havik en zestienvoudig winnaar van een Zesdaagse Danny Stam de honderd puntengrens en nemen op die manier een ronde voorsprong op de andere koppels. Het was weer een veelbewogen avondje, een avondje dat je echt een keer meegemaakt zou moeten hebben!