Tour de France 2012 – Parcours etappe 1 Tour de France 2012 – Parcours etappe 1

Nu het parcours van de Tour de France 2012 officieel is gepresenteerd, kan het vooruitblikken beginnen. Cycling Story doet dit door alle etappes eens rustig langs te lopen. Vandaag bekijken we etappe 1.

Zondag 1 juli:
Etappe 1: Luik-Seraing – 198 km

De historie:
De Tour de France zal voor de derde keer in de historie een bezoek brengen aan Seraing. De laatste keer dat de finish in deze Waalse stad lag, was in 2001, toen Erik Zabel zich de beste toonde in de massasprint. Zes jaar eerder had vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain er een individuele tijdrit over 54 kilometer gewonnen.

Het parcours:
Oorspronkelijk zou deze eerste etappe in lijn er anders uit hebben gezien, dan nu aan het publiek is voorgesteld. Er gaan geruchten dat de ASO de rit na enige kritiek van Philippe Gilbert wat heeft aangepast en er nu meer klimmetjes uit de Waalse klassiekers in het parcours zijn opgenomen. Ook de aankomst bovenop een 2,5 kilometer lange klim zou aanvankelijk niet op de planning hebben gestaan. De eerste etappe kan net als de gelijkende aanvangsrit uit de Tour van vorig jaar direct voor wat vuurwerk zorgen.

Favorieten:
Gezien het feit dat de aankomst op het lijf van Peter Sagan (Liquigas-Cannondale) is geschreven, lijkt hij op zondag 1 juli de te kloppen man. Met zijn kwaliteiten kan hij de eerste 1,4 km (5,8%) van de slotklim eenvoudig moeten kunnen overleven om het vervolgens in de laatste, vlakkere kilometer kilometer (2,9%) met zijn krachtige eindschot af te maken. Daarvoor zou hij eerst langs Philippe Gilbert (BMC Racing Team) moeten. Die kan deze finish ook perfect aan en zou daarnaast maar wat al te graag in zijn geboortestreek een Touretappe willen winnen. En wat kan de van een schorsing teruggekeerde Alejandro Valverde (Team Movistar)? Of zal er een aanvaller zoals Thomas Voeckler (Team Europcar) direct zijn slag slaan?