Tour de France 2012 – Parcours proloog Tour de France 2012 – Parcours proloog

Nu het parcours van de Tour de France 2012 gisteren officieel is gepresenteerd, kan het vooruitblikken beginnen. Cycling Story doet dit door alle etappes eens rustig langs te lopen. Te beginnen met de proloog in Luik.

Zaterdag 30 juni 2012:
Proloog: Luik-Luik – 6,4 km

De historie:
Tien keer eerder maakte de Belgische stad onderdeel uit van La Grande Boucle. In 1953 fungeerde Luik voor het eerst als finishplaats (winnaar Gino Bartali) en in 2004 werden de renners voor het laatst verwelkomd. Destijds was de 23-jarige Fabian Cancellara de snelste in de proloog.

Het parcours:
De omloop van de proloog is identiek aan die van 2004. De start ligt in hartje Luik, op de Avenue de Rogier, om precies te zijn. Vanaf daar trekken de renners in noordelijke richting naar de Boulevard d’Avroy en de Boulevard de la Sauvenière. Vervolgens rijden ze via de Quai Roosevelt langs de Maas. Bij La Batte wacht een scherpe bocht naar links, die hen naar de Place Saint-Lambert voert, waar ze ook het Palais des Princes-Évêques de Liège (Paleis van de Prinsbisschoppen) zullen passeren. Tot slot worden de eerder genoemde boulevards in tegenovergestelde richting verreden om dan na iets meer dan zes vlakke kilometers te finishen aan de Boulevard d’Avroy.

Favorieten:
Acht jaar geleden wist Fabian Cancellara met twee seconden voorsprong op Lance Armstrong de proloog te winnen. Er is een grote kans dat de Zwitser in 2012 weer de eerste drager van het geel wordt. Al zal hij flinke concurrentie krijgen van andere specialisten als Tony Martin (Dui) en Bradley Wiggins (Gbr). Namens Nederland kan Lieuwe Westra misschien een gooi doen naar La Maillot Jaune.

 • Nico Vermeire

  20 oktober 2011 #1 Author

  Kan er mij soms iemand zeggen wanneer de start van de eerste renner bij de proloog voorzien is en wanneer de aankomst van de laatste renner voorzien is ?

  • Tim van Dijk

   20 oktober 2011 #2 Author

   Beste Nico,

   Op dit moment is dit nog niet bekend.
   In juni zullen alle details over het parcours en starttijden openbaar worden gemaakt.

   Met vriendelijke groet,

   Tim van Dijk
   Team Cycling Story

 • frans veldijk

  16 mei 2012 #3 Author

  hallo nico, de eerste renner zal start om 14:00 uur bij avenue rogier,
  dit is een tijdrid van 6,1 km, en de laatste renner vertrekt om 17:17 uur,
  tip: kijk even op brabant expres.nl/dagtochten.

 • Sergio

  1 juni 2012 #4 Author

  een tijdrit* van 6,4 km om precies te zijn..

  • Tim van Dijk

   1 juni 2012 #5 Author

   Bedankt, Sergio.

   We hebben het aangepast.

   Met vriendelijke groet,
   Namens Team Cycling Story,
   Tim van Dijk