WK Wielrennen 2011 – Favorieten Wegrit Elite (Mannen) WK Wielrennen 2011 – Favorieten Wegrit Elite (Mannen)

Om 10.00 uur zijn 209 renners uit 36 landen vertrokken voor het WK over 266 kilometer. De voorbeschouwingen en prognostieken vlogen je om de oren. Ook Cycling Story waagde zich aan een vooruitblik en stelde een lijst met favorieten samen.

Peter Sagan is voor ons de topfavoriet. De 21-jarige Slowaak toonde in de voorbije Ronde van Spanje met twee ritzeges andermaal zijn klasse. De afstand is een nieuw iets voor Sagan, maar gezien de eenvoud van het parcours moet hij er in de finale normaalgesproken nog bij zijn. In de verwachte sprint lijkt hij voor ons de te kloppen man.

De naam van Philippe Gilbert mag zeker niet ontbreken. Hoewel hij in Kopenhagen alles behalve een parcours op maat voorgeschoteld krijgt, is hij toch een van de favorieten. Een Gilbert van dit jaar kan eigenlijk overal winnen. In de GP de Wallonie en de koersen in Canada bewees de Belg dat hij nog altijd over meer dan uitstekende benen beschikt. Als Gilbert in topvorm is, kan hij iedereen op de hellende aankomststrook aan.

Op deze finish is Edvald Boasson Hagen een geduchte concurrent. In de Tour de France won hij dit jaar de zesde etappe, met de finish op een soortgelijke aankomst. Het zal alleen afwachten zijn wie bij de Noren uitgespeeld gaat worden. Titelverdediger Thor Hushovd of de jonge Boasson Hagen? Één ding is zeker: beide zijn grote kanshebbers voor de regenboogtrui.

Wie ook mogen dromen van de wereldtitel zijn de aanwezige sprinters. Op deze vlakke omloop lijkt het zeer moeilijk om een massasprint te ontlopen. Mocht dit wereldkampioenschap op een sprint eindigen, dan is het vooral letten op Mark Cavendish, Matthew Goss en Thor Hushovd, de winnaar van vorig jaar. Vooral voor Cavendish lijkt dit de uitgelezen kans om eens wereldkampioen te worden, aangezien hij op de komende WK’s weinig te zoeken lijkt te hebben.

De Duitsers hebben met André Greipel en Marcel Kittel ook twee rappe mannen. De Italianen kunnen rekenen op Daniele Bennati, al schatten wij de in supervorm verkerende Sascha Modolo op dit moment hoger in. En laten we vooral Oscar Freire niet vergeten. De 35-jarige Spanjaard kan nog altijd geschiedenis schrijven als hij vandaag voor de vierde maal in zijn carrière de wereldtitel pakt.

Maar er zijn ook diverse landen die er alle belang bij hebben om dit WK niet te laten eindigen in een sprint. Nederland heeft een pure vrijbuitersploeg en zal de koers hard moeten maken. Datzelfde geldt voor de Fransen en de Belgen. Als zij de handen ineen slaan kan een groepje misschien wegrijden. Als mannen als Lars Boom, Sylvain Chavanel, Fabian Cancellara, Yoann Offredo en Björn Leukemans voorop komen, is er wellicht een kans van slagen.

Hopelijk krijgen we een mooie koers, met voor het eerst sinds 1985 (Zoetemelk) weer een Nederlandse winnaar. Maar gezien het parcours en de onderstaande concurrentie gaat dit een onwijs moeilijke opdracht worden.

De favorieten voor het WK Wielrennen volgens Cycling Story:

***** Sagan
**** Boasson Hagen, Gilbert
*** Cavendish, Goss, Hushovd
** Freire, Greipel, Kittel, Modolo
* Boom, Cancellara, Chavanel, Offredo, Leukemans