Marianne Vos heeft voor de vijfde achtereenvolgende keer nipt naast de regenboogtrui gegrepen. De Nederlandse moest in de massasprint het hoofd buigen voor Giorgia Bronzini, voor wie dit de tweede wereldtitel op rij is. De 28-jarige Italiaanse was in 2010 ook al de beste. Ina Teutenberg pakte het brons.

Bij het ingaan van de finale vond Clara Hughes het welletjes. De Canadese, ook bekend van het langebaanschaatsen, demarreerde op 30 kilometer van de aankomst en pakte een minuut op het peloton. Onder aanvoering van een Nederlandse trein werd de voorsprong van Hughes ongedaan gemaakt. Een valpartij schrikte de dames op, maar bij de buiteling waren geen Nederlandse rensters betrokken.

Kopenhagen maakte zich op voor een massasprint en nationaal succes gloorde aan de horizon toen maar liefst vier pupillen van bondscoach John Lammerts de grote groep aanvoerden in de laatste bocht. Kopvrouw Marianne Vos leek haar tweede WK te pakken, maar de Brabantse raakte ingesloten op de oplopende aankomst. Vos herpakte zich en kwam slechts enkele centimeters tekort om Bronzini van haar tweede wereldtitel op de weg af te houden.

Giorgia Bronzini blijft Marianne Vos net voor. (foto: © copenhagen2011.dk)


Uitslag Wegrit Elite:
1.Giorgia BronziniItalië3u 21'28"
2.Marianne VosNederlandz.t.
3.Ina TeutenbergDuitslandz.t.
4.Nicole CoukeGroot-Brittanniëz.t.
5.Julia MartisovaRuslandz.t.
6.Chloe HoskingAustraliëz.t.
7.Elizabeth ArmitsteadGroot-Brittanniëz.t.
8.Ludivine HenrionBelgiëz.t.
9.Rasa LeleivyteLitouwenz.t.
10.Aude BiannicFrankrijkz.t.
24.Annemiek van VleutenNederlandz.t.
74.Martine BrasNederland+41"
95.Loes GunnewijkNederland+1'04"